Министерството на образованието и науката раздаде ежегодните си награди за наука „Питагор“. Десетима са българските учени, които получиха престижните отличия в различни области. Те са избрани от 9-членно жури, съставено от носители на наградата през годините. Те са оценявали 41 кандидатури в седем категории, като тази година отличия не се присъждат за утвърден учен в хуманитарните и социалните науки и за цялостен принос в развитието на науката. Най-много номинации има в категорията „Природни и инженерни науки“, а сравнително слабо е присъствието в „Социални и хуманитарни науки“.

Най-голямото отличие на името на древногръцкия философ и математик Питагор е за млад учен. То беше присъдено на двама специалисти – гл. ас. д-р Теодора Чамова, специалист по нервни болести, и д-р ас. Кирил Христов, занимаващ се с ядрена енергетика. Наградата включва статуетка и парична сума на стойност 11 хил. лв., връчени им от образователния министър Красимир Вълчев. Гл. ас. д-р Благовеста Николова получи поощрение за млад учен, което й донесе плакет, грамота и 2 хиляди лева.

Постиженията на българските учени са познати в цял свят и движат науката напред в редица области през годините. Често обаче те намират нужната реализация и подходяща база за научно-изследователската си дейност извън родната страна. В тази връзка министър Вълчев заяви, че за България е много важно да съумее да привлече обратно младите учени, работещи зад граница. Това е от стратегическо значение и в същото време ще гарантира развитие на икономиката. В тази насока са съвместните усилия на Министерството на образованието и науката и Българската академия на науките, за да създадат привлекателни за младите специалисти условия за работа.

награда

сн.: Pixabay

Награда „Питагор“ за утвърден учен в природните инженерни науки получиха двама оглавяващи катедри към Софийски университет. Това са проф. дхн Тодор Дудев и проф. дхн инж. Иво Грабчев. Работещият в областта на приложната имунология доц. д-р Андрей Чорбанов получи за втори път награда за утвърден учен в медицинските науки. Директорът на Център за растителна системна биология и биотехнология в Пловдив – доц. Д-р Цанко Гечев, получи отличие за успешно ръководство на международни проекти.

Наградата в категорията за научен колектив отиде при Института по механика на БАН, а тази за български учен с принос, който работи в чужбина, взе проф. дфзн Сергей Петков. Награда беше връчена и на фирмата, направила най-много инвестиции през годината в научно-изследователска дейност – ЕООД „АЛЕКС–1977“. Всички отличени бяха наградени в плакети, грамота и парична сума в размер на 8 хил.лв.

Save


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!