Деца и тийнейджъри от страната могат да станат „внучета назаем“ за една седмица. Те ще живеят при баба и дядо в Габровския край, които ще вземат „под наем“, за да се докоснат до автентичната среда на българското село.

Макар да звучи шеговито, типично по габровски, това е реална инициатива, наречена „Приеми ме на село“. Тя ще се проведе за пета година в габровските села Стоевци, Новаковци, Поповци и Беломъжите под формата на дневни лагери. Децата, които могат да се включат в интересното начинание, трябва да са на възраст от 9 до 14 години, а младежите – от 15 до 29 години.

Целта на „Приеми ме на село“ е да съхрани българските традиции и ценности, които в днешното забързано и технологично време, концентрирано в градовете, биват постепенно забравяни. За да се съхрани връзката на младите хора с техните корени, с бабите и дядовците им, с природата, Община Габрово решава да осъществи идеята на една млада габровка. През 2012 година 23-годишната тогава Вероника Йосифова печели второ място в конкурса „Моите идеи за България“ с концепцията си за развиване на мрежа от приемни села.

внучета назаем

сн.: Община Габрово

Оттогава всяко лято няколко села в Габровско приемат с радост млади хора. Внучетата под наем прекарват няколко дни при местни възрастни хора, които споделят с тях своите мъдрост и опит и ги запознават с привичките на селския живот. Учат ги да приготвят обредни хлябове и традиционни български ястия, да усвояват технологията за правене на домашно сирене и масло. Гостите се апознават и с нелекия селски труд, като берат царевица, вадят картофи, приготвят зимнина и се грижат за домашните животни.

Освен чисто битовите страни на селския живот „внучетата“ се докосват до българските фолклорни обичаи и занаяти. Част от заниманията им включват разучаване на народни хорá и песни, както и дейно участие във възстановки на различни обичаи. В рамките на седем дни любознателните деца и младежи биват посветени в почти изчезналия вече занаят кошничарство. Заедно със своите нови баби и дядовци се учат да плетат кошници, да предат и тъкат – все занимания, които са били рутинни за селските хора, свикнали да изкарват хляба си и да се обличат с труда на собствените си ръце.

Повече от 200 „внучета“ са участвали в инициативата на Община Габрово досега, а за тазгодишното издание вече се приемат заявки.

Save


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!