Дарителството трябва да представлява един от основните стълбове на всяко едно общество. От него зависи осигуряването на финансиране за много сектори, които не получават достатъчно от държавата или от други източници.

Инициативата „България дарява“ започва през 2019г. с основна цел да популяризира дарителството в България. Допълнителни цели са:

 • мотивация на хората за дарителство.
 • повишаване уменията на гражданските и неправителствени организации да представят каузите си по правилния начин, за да спечелят финансиране или получат дарителство.

Каузите, по които може да се извърши дарителство са разделени в 8 групи:

 • Човешки права.
 • Култура и изкуство.
 • Подкрепа за възрастни хора.
 • Образование и таланти.
 • Природа и околна среда.
 • Социална подкрепа и здравеопазване.
 • Спорт.
 • Деца и младежи в риск.

Крайният срок за дарения изтече в края на март, 2020г. Поради обявеното извънредно положение във връзка с разпространението на COVID-19 обаче, срокът за подаване е отложен за по-късен етап. В същото време обаче, подадените вече каузи са активни на сайта на инициативата и който иска, може да дари.

За момента са подадени 75 каузи от цялата страна. Най-много са в областите „Социална подкрепа и здравеопазване“ (25), „Образование и таланти“ (16) и „Деца и младежи в риск“ (12). От демографска гледна точка, най-много са подадените проекти в столицата.

България дарява 2019

За 2019г. са подкрепени 122 каузи от над 2,500 индивидуални дарители и са събрани над 50,000 лева.

Най-много дарения получават проекти в областта на грижата за болни хора и такива с увреждания, както и екологични и образователни инициативи. Организациите, които получават най-сериозна подкрепа са три:

 • „Център за независим живот“ (близо 8,500 лева) – организацията се занимава с проекти, набиране на средства и повишаване осведомеността за хора с увреждания. Тяхната мисия е да им помогнат да живеят самостоятелен и достоен живот. В допълнение те работят и за промяна на държавната политика по отношение на хората с увреждания.
 • WWF България (3,700 лева) с кауза за спасяване на вековните гори в България, които са дом на множество животински и растителни видове.
 • „Враца софтуер общество“ (приблизително 3,200 лева) – организация, целяща да създаде IT-общество във Враца. Извършват се обучения на млади хора, които после да имат възможност да намерят добре платена работа в родния си град.

В инициативата за 2019г. се включват и множество известни личности, творци и журналисти. Те стават лица на определени каузи и спомагат за тяхното промотиране. Сред тях са Златимир Йочев, Гергана Венкова, Ива Дойчинова, Робин Кафалиев, Яна Маринова и др.

Инициативата е един от най-добрите примери как много хора могат да се обединят зад една или повече каузи, за да променят средата, в която живеят. Дарявайки, хората не просто помагат на онези, които имат нужда. Те се ангажират да променят живота на хората, на обществото и евентулно – на социалната и политическа среда, които също трябва да бъдат ангажирани с тези проблеми.

Пожелаваме успех на тазгодишната инициатива и се надяваме, че въпреки неблагоприятните в момента условия, множество акции ще получат внимание и финансиране, за да продължат своята благородна дейност.

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!