Национална изложба на цветя стартира в Бургас за 33-ти път. Мащабното събитие „Флора Бургас“ привлича посетители с интересни артистични инсталации, декорирани с растения. 3-метрова фея с рокля от цветя, къща на хобитите и висяща цветна градина са сред атракциите, които допълват изложбеното пространство, обособено в бургаската Морска градина.

Повече от 80 са българските фирми, решили да представят съвременните си методи за отглеждане на различни сортове цветя и поддържане на градината.  Някои от най-екзотичните видове, които могат да бъдат разгледани на събитието в Бургас, са хищно растение от екзотичните страни, дръвчета бонсай и многоцветни орхидеи.

Освен голямото разнообразие от цветя на изложението са показани и свързаните с тяхното отглеждане артикули и препарати. Различни видове торни смеси, биопродукти и градинска мебел допълват асортимента от продукти.

В дните на „Флора Бургас“ ще бъдат направени и няколко интересни демонстрации, свързани с растенията. Посетителите ще имат възможност да разберат какви грижи изискват минидръвчетата бонсай, които от векове се отглеждат в китайските и японските градини и домове. Този вид „градинарство в поднос“ /както се превежда наименованието му от японски език/ има различни стилове, при които миниатюрните копия на дръвчета и храсти се подреждат във формата на гора, на пейзаж или в декорация с камъни. Важна част от тяхната композиция е мъхът.

Техниката за направа на икебана също ще бъде презентирана. Това японско изкуство за подреждане на цветя според вярванията на японците комбинира в едно цяло човешкия дух и природата, а всяко цвете носи свой собствен характер.

В съпътстващата програма са предвидени още занимания по грънчарство и изработка на бижута от цветя с полимерна глина. Най-малките любители на флоралния свят също имат поле за изява. Тези от тях, които са се включили в конкурса за макет, съпътстващ националната проява, ще бъдат оценени и наградени. Изложението беше открито с богата концертна програма с участието на деца и ученици от града, а ще бъде достъпно за посещение до 7 май.

сн.: Община Бургас

 

Save


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!