Наградиха най-добрите детски книги за 2017 година на официална церемония в столицата. Конкурсът „Бисерче вълшебно“ се проведе за пети път в четири основни категории,като тази година може да се похвали с най-голям брой гласували.
6152 деца от цялата страна, разделени във възрастови групи, са дали своя глас за номинираните в конкурса произведения. Така те определиха победителите.
„Легенда за първия кукер” взе приза в категорията „Откриватели“ /от 6-8 години/ с 310 гласа. Наградата беше връчена на Димитър Петров от Студио „Змей“, което разработва и проекта „Златната ябълка“. Второ и трето място бяха определени съответно за книгите „Вук и Нада. „Компютърни игри” и „Малкият Елиът и голямото семейство”.
„Моите красиви рога” на Радостина Николова и илюстратора Мелина-Елина Бондокова грабна първата награда в категория „Мечтатели“ /от 9-11 години/ с 297 гласа. Тук първенството беше много оспорвано, тъй като книгата, класирана на второто място – „Пиано от картон“, е с едва 2 гласа разлика от първата. Третият победител е „Soy Luna: Началото на лятото”.
Отново български творци заеха първото място и в категорията на най-големите читатели – „Майстори“ /от 12-15 години/. Това са Ал Торо и Неделчо Богданов, автори на „Българ 3. Междузвезден унищожител”. Поредицата „Българ“ е първенец за втора година в тази категория със събрани 187 читателски гласа. Книгата „Хари Потър и прокълнатото дете” е на втора позиция, а „Дневникът на Мишо”, с автори Антон Бухалов и Станислав Коен, зае третото място.
Едно от най-интересните произведения за деца от последните години грабна първата награда в категория „Иноватори“. Това е книгата игра „Добросъците“ на Никола Райков, която взе значителна преднина пред останалите номинирани произведения със своите 648 гласа. „Кой светна Луната?“ на Мая Бочева-Уики зае второто място в конкурса, а на трето се класира „Натисни точката” на французина Ерве Тюле.
Най-голям брой гласували деца са от град Русе, съобщават организаторите на конкурса. Следват ги малките читатели от Силистра, които бяха първенци миналата година, и Попово. Детски книжен пазар ще бележи края на читателската кампания „Бисерче вълшебно“. Той ще се състои в русенската библиотека „Любен Каравелов“, съпътстван от много забавления и игри.

сн.: „Бисерче вълшебно“

Save


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!