Изминалата 2016-а година беше изпълнена с добри новини, много от които намериха място в нашия сайт. Сигурни сме, че всяка от тях е докоснала душата ви по някакъв начин и ви е накарала да се усмихнете или пък да се гордеете, че сте българи.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от най-запомнящите се и интересни новини от изтеклата година.

Добрите новини в България

Радостина Тодорова прослави страната ни, след като разкри красотата на ждрелото на р.Ерма в снимката „И най-дългият тунел има край и светлина“ – Българска снимка първа в международен конкурс на National Geographic.

българска снимка спечели конкурс на NG

Българска снимка спечели конкурс на NG

В същото време няколко будни младежи започнаха кампания за даряване на колелета за нуждаещи се деца – Доброволци от Дряново даряват велосипеди на деца в неравностойно положение.

Сергей Петров и Иван Кънев показаха как могат да се запазят така важните за екосистемите пчелни семейства. Те разработват алтернативен метод за стабилизиране популацията на пчелите.

71-годишният Георги Атанасов от Вършец показа нагледно какво е да носиш доброто у себе си, като дари спестяванията си на болни деца.

Пример за силата на човешкия дух и за готовността да подадеш ръка в труден момент е поведението на гимназисти от Асеновград. Те успяха да спасят живота на своя учителка, събирайки пари за лечението й.

Разбира се, многобройни бяха и радостните вести от областта на българската наука. Точно такава е отличието за математиците Васил Цветков и Иван Иванов в Европейския конкурс за млади учени, който се състоя в Брюксел.

Дългоочаквана добра новина дойде от Велико Търново в края на годината. Там беше възстановена Шишмановата баня – ценен културен паметник от XIV век. Той вече е достъпен за посещение и ще бъде сцена на различни събития.

Шишмановата баня

Шишмановата баня, из-к: Община В.Търново

Положителни за природата, която ни заобикаля, бяха резултатите от годишното преброяване на белоглавите лешояди у нас. Учените отчетоха най-голям прираст на вида от 2005 година насам.

 

Добрите новини от света

В самото начало на 2016 г. ви представихме изобретението на 13-годишния Шубхам Банерджи.  Той изобрети принтер за незрящи от лего.

Японски учени пък намериха начин за намаляване на глобалното замърсяване, след като откриха бактерия, способна да разгради пластмаса.

Прочутият съвременен творец  Христо Явашев /Кристо/ впечатли за пореден път света със своя проект „Плаващите кейове“.  Хора от различни държави се стекоха в Италия, за да „ходят“ по водата на езерото Изео.

През 2016-а година беше представен и първият влак в света, който не замърсява околната среда. Той няма никакви вредни емисии, тъй като се задвижва с водород.

Изглежда, човекът все повече набира смелост и сила да опознае Вселената. Това се доказва от представения през миналата година проект за пътуване до най-близката до Земята звезда чрез свръхскоростен космически наноапарат.

 

Пожелаваме си още повече добрини и поводи за гордост през новата 2017 година!

Припомнете си Добрите новини от 2015 година.

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!