Най-голямата находка от каменни калъпи за отливане на бронзови оръжия в Европа, собственост на Регионалния исторически музей в Разград, ще бъде показана в Австрия.

Общо 36 експоната на РИМ- Разград участват в изложба във Виена, която ще бъде открита на 7 март. Те ще онагледят бита на европейците от късната бронзова епоха заедно с още около 300 находки.

Експозицията е посветена на металите и ресурсите през тази епоха в източните части на Балканския полуостров. Тя ще бъде достъпна за разглеждане до 27 юни. Нейни организатори са Националният археологически музей към Българската академия на науката и виенският Музей на историята на изкуството /Kunsthistorisches Museum/, които си сътрудничат по проект.

каменен калъп

сн.: РИМ-Разград

Ценната находка от калъпи, която ще представи Разградският музей, съдържа 31 каменни форми, а възрастта им е над 3000 години. Предназначението им е било в тях да се отливат метални предмети като скиптри – знак на власт за притежателя си, брадви, мечове. Калъпите са намерени през 1963 г. край село Побит камък при дейности по изкореняване на гора, научаваме от РИМ-Разград.

През същата година е открита и друга интересна находка, притежание на музея в Разград. Това са няколко керамични съда, които европейците от каменната епоха са използвали в своето ежедневие. На тях са се натъкнали жители на село Черковна, докато разкопават стар извор. Те също ще бъдат показани в австрийската столица.

керамични съдове

сн.: РИМ-Разград

В изложбата участват със свои експонати и други български музеи. Сред тях са историческите музеи на Свищов, Русе и Варна. Русенският музей също показва интересен експонат – меден слитък. Предметът е служел за разменно средство преди появата на монетите и представлява рядка археологическа находка според специалистите.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!