Две първи награди спечелиха талантливи художници от Плевен по време на Международното детско и юношеско биенале „Техеран- 2016“, което се проведе в Иран.

Най-високите златни отличия бяха присъдени на 14-годишната Елеонора Герганова и на 6-годишната Катерина Попова за живописните им портрети на български моми. Двете момичета са възпитанички на Майа Ананиева, ръководител на плевенската арт школа „Колорит“, чиито млади художници печелят множество отличия през годините от конкурси по целия свят.

Участниците в осмото издание на биеналето в Иран са можели да избират дали да представят виждането си за водата като жизненоважен природен ресурс, който трябва да се пази, или да рисуват на свободна тема с каквито материали пожелаят. Плевенските художнички от „Колорит“ са дали воля на въображението си, показвайки богатството от цветове в българските носии. Те са нарисували портрети на моми с живописна техника, с което се пресъздали усещането си за красота, споделя ръководителката им г-жа Ананиева.

рисунка, конкурс

рисунката на Елеонора Герганова, сн.: арт школа „Колорит“

Измежду хилядите изпратени за участие в конкурса творби са подбрани 540. Всички те са изложени в Института за интелектуално развитие на децата и младежите в Техеран, който е и организатор на биеналето. В конкурса са участвали деца и младежи от 4 до 16-годишна възраст от целия свят. Важно условие е било да изпратят само по една рисунка, която най-добре според тях илюстрира зададената тема.

Междувременно други възпитаници на плевенската арт школа получиха поредно признание за таланта си на родна земя. Трима художници бяха отличени с първа, втора и трета награда от Международния конкурс за детска рисунка и пластика „Пчеларството – екология и плодородие, пчелният мед – здраве и дълголетие“, който се провежда за петнадесети път в Плевен. Той е част от програмата на Международното изложение за договаряне „Пчеларство Плевен 2017“.

Първото отличие си заслужи 12-годишният Ив-Кристиян  Недков. Втората награда е за Ния Копчева, също на 12 години, а третата – за 6-годишния Иван Любенов. И тримата получиха диплом, медал и пчелен мед за успешното си представяне в конкурса.

Ив-Кристиян  Недков, сн.: арт школа „Колорит“.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!