Умалено копие на мамут, монети и макети на римски крепости са сред предметите, които ще бъдат разпечатвани на 3D принтер в Регионалния исторически музей в Русе.  В музея протича част от дейностите по проект за интерактивна визуализация на древноримското културно наследство по поречието на река Дунав.

Проектът „Ancient roman cultural heritage interactive visualization environment for the cross border area between Bulgaria and Romania“ или ARCHIVE се реализира от Русенския университет „Ангел Кънчев“ в партньорство с историческите музеи в Русе и Констанца, Румъния. Неговата крайна цел е да систематизира и популяризира културно-историческото наследство на римляните, живели по нашите земи, по възможно най-достъпния за съвременното общество начин.

Първите модели на обемни предмети бяха сканирани преди дни с най-ново поколение 3D принтер. Той е изключително икономичен, тъй като работи с офис хартия, и е предоставен на РИМ-Русе за целите на проекта. Съвсем скоро на принтера ще бъдат направени пълноценни разпечатки на находките от римско време.

3D принтер

сн.: РИМ-Русе

Част от дейностите включват и изработване на макети на римските крепости по поречието на Долен Дунав, които ще бъдат показани в специална изложба.

До момента е извършена обемна работа на терен, ръководена  от катедрата по телекомуникации в Русенския университет. Екип е направил проучване и детайлно заснемане на всички обекти, включени в проекта, като за целта е използвана най-съвременна професионална техника. Останките от римските крепости, гробници и различни артефакти са заснети до най-малката подробност чрез дронове и камери, пише briagnews.bg.

Цялата информация се обработва и предстои да бъде показана на обществеността под формата на дигитализирани документи и снимки, на повече от 100 триизмерни модела на различни артефакти. Всичко това ще бъде достъпно в специално разработена интернет платформа, чрез която да се привличат туристи към региона.

Обектите, които се проучват от българската страна на р.Дунав, са: Червен, Сексагинта Приста, Ятрус и Тримамиум /Русенско/, Нове /Свищовско/, Абритус /Разградско/, Димум /Беленско/ и Дуросторум /Силистренско/.

Save


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!