100 природни обекта от България и Македония ще бъдат документирани по проект „Дигитална природа“. Те ще бъдат заснети с дрон и представени подробно с цел привличане на туристи към красотите на двете съседни държави.

Проектът ще бъде осъществен от неправителствените организации „Без граници 21 век“ /Кюстендил/ и македонската „Организация на жените“ /Щип/. Идеята е да бъдат избрани по 50 природни забележителности от България и от Македония, които да бъдат рекламирани основно в интернет пространството.

Финансова подкрепа за инициативата се осигурява от Европейския съюз, като стойността на проекта е малко над 118 хил.евро. Дейностите по него ще приключат в края на декември тази година, научаваме от българското сдружение „Без граници 21 век“.

Съвместната рекламна кампания предвижда създаване на уеб портал, достъпен и на английски език. В него посетителите ще могат да се насладят на множество красиви гледки, заснети с високо качество на снимки и във видеоклипове. Уникални кадри от въздуха и 360-градусови панорами, придружени с описание и gps координати, ще привличат туристи към двете страни.

водопад Полска скакавица

водопад Полска скакавица, Кюстендилско, сн.: Уикипедия

Ще бъде направена единна база с разнообразните услуги и стоки, които се предлагат в трансграничните райони в близост до 100-те природни обекта. За улеснение на посетителите ще бъдат представени близки хотели и спа центрове, туристически оператори и видове забавления сред природата, ще бъдат разработени и рекламни материали.

Дейностите включват още формирането на трансграничен Клуб за природна фотография, в който ще се включат младежи от България и Македония. Те ще имат възможността да научат повече за пейзажната фотография, за това как се заснемат водни обекти и дива природа. Теоретичните им знания ще бъдат приложени на практика по време на три фотосафарита.

В края на проекта инициаторите ще организират панаир и фестивал на дигиталната природа, където ще покажат резултатите от всичко свършено във фотоизложба.

Save


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!