Две атракционни пътувания с влак организират Българските държавни железници за празниците Лазаровден и Цветница. Парният локомотив „Баба Меца“, който е най-мощният в Европа, ще вози пътници от София до Кюстендил и до Черепишкия манастир, съобщават от БДЖ.

В начинанието железопътната компания си партнира с Министерство на туризма, като така ще предизвика интерес към железопътния туризъм у нас. Екскурзиите из страната с влак не са отживелица и в това ще се убедят всички, които успеят да си закупят билети за тези пътувания. А те никак не са малко, уверяват от БДЖ. Именно затова към композицията, водена от „Баба Меца“, ще бъде добавен царски вагон от състава на „Корона експрес” и два допълнителни вагона.

Ретро локомотивът е уникален в световен мащаб със своята колоосна система, дело на български инженери. Той е конструиран в Полша през 1931 година и самият Никола Вапцаров работи като огняр на него в продължение на три години.

Царският вагон ще допълни ретро изживяването по двата маршрута на 8 и 9 април. В него всеки от пътуващите ще може да се снима и да научи повече за историята му.

БДЖ

По първия маршрут София-Кюстендил пътниците ще имат възможност да се включат в специално подготвена туристическа програма в Кюстендил. На последната гара ще ги очакват гидове, които да ги насочат към предпочитани забавления. Цената на двупосочен билет по това направление е 43 лева със запазено място. По него влакът ще направи няколко спирки – в Радомир, на Земен и на Скакавица. На последните две пътниците ще могат да се изявят като фотографи любители, снимайки Земенския манастир и водопад Скакавица.

Екскурзиите с ретро влакови композиции в света е търсено и скъпо преживяване. Организирането му изисква голяма подготовка, а поддръжката на старите локомотиви и вагони е трудоемка. С дебютните пътувания от този вид у нас ще се привлекат повече туристи не само от страната, но и от чужбина. Заедно с железопътния туризъм ще се даде тласък и на кулинарния и на културно-историческия туризъм.

Билети и повече информация ще получите на касите на БДЖ в София.

Save

Save


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!