600-годишен дъб от село Насалевци, община Трън, се бори за престижно място в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2017“. Победителят ще бъде избран след онлайн гласуване.

Насалевският зимен дъб е сред финалистите в ежегодната европейска класация, след като стана победител в националния конкурс „Дърво с корен“ за 2016-а година на Фондация „ЕкоОбщност“. Сега той ще се конкурира с 15 вековни дървета от 12 европейски държави: Великобритания, Германия, Ирландия, Белгия, Испания, Франция, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Литва и Естония.

Гласуването вече стартира и ще продължи до 1 ч. след полунощ на 1 март. Според регламента на конкурса всеки, решил да подкрепи финалистите, трябва да даде вота си за двама от тях. По този начин ще се уравновеси националният вот и дърветата от по-малки държави ще имат изравнен шанс с тези, излъчени от Германия и Франция например. В последната седмица от конкурса вотът ще бъде скрит, за да има момент на изненада, съобщават организаторите.

Дървото, събрало най-голям брой гласове, ще стане победител и ще бъде обявено на церемонията по награждаване. Самата церемония ще се състои в Брюксел на 21 март тази година.

дъбът от с.Насалевци

сн.: Фондация „ЕкоОбщност“

Българският претендент за титлата „Европейско дърво на годината“ е гордост за трънското село Насалевци. Дъбът се намира пред входа на местната църква „Рождество Богородично“ и е защитен. Смята се, че е на възраст над 600 години. Към момента той е на шеста позиция с 290 гласа.

Най-голям брой гласове досега са дадени за 80-годишния чинар в Будапеща /Унгария/, селската липа на Масемен /Белгия/ и бримънския дъб в Уелс /Великобритания/.

Нека подкрепим българския дъб от Насалевци тук.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!