Христо Христов по професия е строителен инженер, завършил в България, но не проектира сгради, а създава и развива социални проекти, които подобряват средата на живот в България и създават култура.

Един от тях е мобилното приложение iHELP, което има за цел да спасява животи като обедини хора около една кауза.

При най-добре организираната спешна медицинска помощ в Европа средното време от подаване на сигнал към 112 до пристигането на линейката е между 6-8 мин., в България това време е между 15 и 20 мин.

Внезапното спиране на сърцето е една от водещите причини за смърт в Европа  – около 20% от всички смъртни случаи, сочат данни на данни на Европейски съвет по Ресусцитация.

Веднага след спиране на сърцето се препоръчва незабавна КПР (кардио-пулмонарна ресусцитация – CPR) от свидетел на инцидента и бърза дефибрилация.

Човек, който претърпява внезапно спиране на сърдечната дейност – губи пулс и дишане, след третата минута започват да умират мозъчните му клетки, а между седмата и осмата вече е починал.

„Всички ние виждаме, че в системата 112 и изобщо в спешната помощ има, известни проблеми.

Причините за това са недостатъчния брой спешни екипи, в някои случаи некомпетентност на диспечерите, липсата на GPS, забавянето на линейките, непълното им оборудване, лошата пътна инфраструктура, отношението на другите участници в движението, задръстванията – списъкът е дълъг, но трагичният резултат е само един – умират хора. За жалост това се случва и в столицата, а положението в по-малките населени места на страната е още по-плачевно“, споделя Христо Христов.

IHELP приложение

Всеки може да изтегли приложението на своя телефон безплатно.

iHELP е мрежа за взаимопомощ и ако има iHELP инсталиран на телефона си този, който се нуждае от помощ може мигновено да подаде сигнал към системата 112.

Той едновременно алармира хора на близки разстояния, които притежават познания за оказване на долекарска помощ, но също  така и семейството и приятелите му независимо от тяхното местоположение в дадения момент.

Но със сигурност знам едно, че винаги идва момент, в който трябва да помогнем на някой… Знанието решава проблемите, а то понякога не е много, за да се спаси човешки живот“, споделя Христо.

Целта на iHELP не е да замества системата 112 и спешните центрове, а да играе поддържаща и подкрепяща роля.

„Огромната част от спешните медици в България са изключителни професионалисти и вършат своята работа съвестно. Ние всички имаме нужда от тях. Само взаимопомощта, синергията и единството между професионалистите и гражданите може да сработи в тази нелека обстановка. Всъщност, iHELP иска да създаде своеобразен граждански корпус за бързо реагиране“ разказва Христо.

Екипът на iHELP  образова и обществото как да реагира адекватно при спешни ситуации. Те провеждат обучения в цялата страна по оказване на първа медицинска помощ. През 2017-2018 реализират кампанията „ПАЗИТЕЛИ НА СЪРЦА: МИСИЯ СОФИЯ“, в която успяват да обучат 1500 човека, като 200 от тях са глухи хора.

„Вярваме, че любовта и грижата, без познание, не са пълноценни.

Десетки компании обучиха и осигуриха iHELP на своите служители и техните семейства, а 2019 ще бъде още по-вълнуваща значима за проекта“, допълни Христо Христов от iHELP.

Всеки ден попадаме на нови мобилни приложения, които забавляват, информират или улесняват всекидневието ни. iHELP прави повече от това, защото освен да даде решение в трудна ситуация и да Ви спести време – може да спаси и живот.

 

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!