За пореден път се доказа, че в България се раждат интелигентни и талантливи деца, които достойно „обират“ медалите от различни състезанията по информатика.

Младите българчета спечелиха 8 медала от Младежката олимпиада по информатика (JBOI). Те се съревноваваха с 64 младежа от общо13 държави, като състезанието се проведе в град Струмица, Македония.

В отборното класиране златни медали спечелиха Симона Христова от десети клас на ПМГ „Нанчо Попович“ в Шумен и Андрей Стефанов от 9-ти клас на ПЧМГ в София. Сребърни медали спечелиха и деветокласниците Иво Иванов и Серкан Рашид от ППМГ „Нанчо Попович“.

Златен медал във втория български отбор успя да спечели Денислав Манев, ученик от 8-ми клас, в ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ в Габрово. Осмокласниците Александър Пендов от Математическата гимназия „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив и Йордан Цоканов от Софийската математическа гимназия (СМГ) „Паисий Хилендарски“ в София спечелиха бронзови медали. Борис Ангелов от 9-ти клас в СМГ също успя да спечели златен медал.

Ръководителите и на двата отбора са Димитър Добрев от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и Илиян Йорданов от Института по математика и информатика към БАН.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!