Само на четиринадесет години, Дарина Тонева стана носителка на сребърен медал на “Международния балетен конкурс и фестивал”, проведен в Истанбул, Турция,  от 8 до 13 юли. Българката беше най-малка от всичките 7 участнички. За да се стигне до този кръг, всички състезатели трябва първо да изпратят DVD, на което да има тяхно изпълнение. Също, тъй като Дарина е твърде малка, се е наложило да се издаде разрешение от комитета, за да бъде допусната.

Вdarina tonevaторото място за нашата участничка беше дадено от жури, в което участва Владимир Малаков – златен медалист на същото състезание, но проведено във Варна, и художествен директор на Държавния балет в Истанбул и Берлин. Други големи имена от журито са Роланд Бокор, Мико Нисинен (директор на Художествен балет Бостън) и др. В състезанието участваха деца от много държави, а именно: Южна Африка, Бразилия, Южна Корея, Казахстан, Киргизстан, Канада, Япония и др.

Не е изненада, че Дарина спечели подобна престижна награда. Тя учи в Националното училище за танцово изкуство в София, а нейна учителка е Милена Симеонова, която е примабалерина и репетитор на балета на Софийската опера и балет. Дарина се занимава с балет още от ранната шестгодишна възраст, като е започнала при Красимира Колдамова.

Дарина сподели, че за нея е било чест и голямо удоволствие да танцува на толкова огромна сцена като тази в Истанбул, а нейните съперници са били повече от професионалисти, като всеки един от тях е бил с по-голям опит от нея. Добър пример е златната медалистка на конкурса, която е на 19г. За сравнение, Дарина е само на 14г.

Ръководителят на Дарина, Милена Симеонова, обясни, че подобен тип участие на международни конкурси с подобен мащаб създава ясна представа за разликата между национален и международен конкурс. По този начин се вижда каква е подготовката на чуждите участници. Също добави, че резултатите са били повече от добри, като се има предвид, че Дарина е извоювала още едно престижно отличие – второ място на конкурс в Талин, Естония. Отново, за да участва Дарина в него, се е наложило специално разрешение, защото състезанието е било за млади таланти от 15 до 17 годишна възраст. В него участващите също са били от много различни държави.

[youtube id=“z582G-cBFSg“ width=“600″ height=“350″]


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!