България е една от държавите с най-красива природа в Европа – факт, който е признат от много пътешественици и чужденци, докоснали се до красотата на нашата родина.

С болка трябва да признаем обаче, че част от природата ни е замърсена. Както навсякъде другаде, така и тук, в България, има много хора, които оставят след себе си мръсотия, боклуци и всякакви вредни за околната среда химикали. Това е проблем, който не трябва да се неглижира, тъй като цялата красота, с която впечатляваме света, може да загуби своята естественост и чар, ако не взимаме навременни мерки в борбата с този проблем.

 

Как може да запазим околната среда чиста?

 

Първото нещо, което трябва да направим, за да съхраним флората и фауната в България, е да научим децата си на обич към природата. По този начин те ще растат с уважение към нея и ще се насладят на всеки допир до богатствата и. Важно е това да се случва чрез личен пример, но е добра опция да има повече презентации в училищата по темата или да се организират събития и семинари за осъществяването на полезни дискусии.

Също така, погледнато от административна гледна точка, държавата трябва да вземе по-сериозни мерки срещу замърсяване и съответно да осъществява много по-строг контрол. По този начин, нарушителите ще започнат да усещат натиск върху себе си, като чрез санкции и много високи глоби, те биха били склонни да променят поведението си.

 

Ловните камери – нестандартен метод за борба със замърсяващите околната среда

 

Колкото и странно да звучи, има и множество нестандартни практики, които се  борят с този проблем. Дори и да закупите проследяваща техника от шпионски магазин, то тя също може да помогне за проследяването на нарушителите, които съсипват красивата ни природа. Вече има няколко такива примера, свързани с използването на ловна камера в дадена локация.

 

Единият е свързан със село Калипетрово, разположено в област Силистра, където ежедневно са получавани сигнали за изхвърляне на отпадъци в паркове и градини. Именно след почистване на част от натрупаните сметища, кметът решил да постави фотокапан, с който да проследява дали има нарушения.

 

„Камерите веднага ти подават MMS на телефона и успяваш на момента да хванеш нарушителя. Иначе процедурата е много сложна, трябва да имаш свидетели, оттам насетне се тръгва по съдилища“, коментира кметът на село Калипетрово Никола Узунов.

Нетрадиционната мярка бързо дава резултати вече са заловени първите злосторници.

„Тези нарушители, които сме ги заловили, не искаха да бъдат на показ, почистиха това, което бяха замърсили, но трябваше да почистят и това наоколо, което беше преди това замърсено, не отказаха, почистиха и него“, допълни той. Освен че са ефективни, ловните камери не натоварват бюджета на селото. За закупуването на дадена ловна камера цена трудно може да се определи като неизгодна, защото чрез нея ще бъде спасена природата. Доскоро ловни камери са били разположени в гората и се ползвали от местната ловна дружинка.

Контролът дава ефект и нарушителите са изчистили отпадъците си, тъй като кметът избягва да придвижва нещата до съда, а ако видеонаблюдението чрез камери не спре, то той обещава, че ще качва техни снимки в социалните мрежи.

Друг такъв добър пример е кметство село Енина, което предприема нестандартни мерки за справяне със замърсяването и нерегламентираните сметища в населеното място. След почистване на част от натрупаните сметища преди две седмици, екипът на кметството е поставил няколко фотокапана, с които да разкриват нарушителите. До момента са глобени 5 жители на селото, които сами са почистили изхвърления от тях отпадък, съобщават от Кметството.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!