Японският безпилотен апарат, който кацна на Луната, е успял да изпрати данни от анализа на 10 лунни скали. По този начин може да се помогне в мисията да се определи произхода на естествения спътник на Земята. Информацията беше потвърдена от Японската агенция за изследване на космическото пространство.

Как започна всичко и защо успеха е толкова значим за Япония?

Япония се превърна в 5-тата страна, която успешно е успяла да изпрати апарат на естествения спътник на Земята. Модула SLIM , по-известен още като „лунен снайпер“, кацна на 20 януари на Луната.

Кацането беше изключително прецизно и с отклонение само от 50-тина метра от поставената цел. Все пак японците са планирали апарат, който да се приземява в рамките на 100 метра от целта си. Въпросният модул е изстрелян от ракетата H2-A през септември месец, а помощници в разработките са компанията Mitsubishi Heavy Industries Ltd. и JAXA (Японската агенция за аерокосмически изследвания).

Този успех идва след дълги години неуспешни опити, които костваха много ресурс на Япония. Престижа, който донесе текущото кацане на Луната, обаче ще доведе до увеличаване на финансиранията в космически изследвания и със сигурност ще допринесе за цялостното анализиране на естествения ни спътник

Как протича събирането на данни от лунната повърхност?

Лунния модул SLIM, абревиатурата, на който се превежда като „Интелигентен модул за изследване на Луната“, е успял да използва многолентовата си спектрална камера за изучаване на състава на лунните скали в продължение на 4 дена. Тази информация е потвърдена лично от Шиничиро Сакай, който е ръководителя на проекта на Японската агенция.

Апаратът е проучил 10 лунни скали, които са кръстени на известни породи кучета в Япония като „Шиба ину“, „Акита ину“ и „Бийгъл“. Предвид, че екипът на проекта е очаквал да анализира само една скала, то това може да се определи като безпрецедентен успех за японците.

Учените биха могли да разберат дали скалите на Земята и Луната имат общи елементи, като направят сравняване на минералния състав на лунните скали и тези на нашата планета. Има множество теории, според които естествения ни спътник е възникнал след удар между Земята и друга планета или огромно космическо тяло.

В момента японски модул „спи“ тъй като е във фаза на лунна нощ, която е до края на февруари. Предвид, че нощните температура са изключително ниско, то все още не е ясно дали сондата и нейният спектроскоп ще издържат на тези температури и ще могат да се „събудят“, когато слънчевата светлина се появи отново отново.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!