Плетенето като социална комуникация и близост насърчава габровският Етнографски музей на открито „Етър“. В Световния ден на плетенето на открито – 10 юни, тук ще се съберат начинаещи и майстори с куките, разделени на няколко седенки.

Точно в 10 часа започва голямото сплотено плетене. Плетачите на две и четири куки ще бъдат разположени в център „Българка“ в музея, майсторките на една кука ще се съберат пред Книгопродавницата, а тези на шита дантела – пред Часовниковата кула, удобно приседнали на поляната.

Плетенето, освен с прежда и куки, ще бъде представено и като занаят, в който главната роля е отредена на царевичната шума. Занимаващите се с този вид дейност или пък тези, които имат желание да я овладеят, ще се съберат в Гайтанджийската одая. В миналото с ръчното сплитане на царевични обелки са се занимавали най-вече мъже, тъй като се изисква сила за пристягането им. Изпод вещите български ръце са излизали основно рогозки и кошници, а днес с повече въображение могат да се изработят различни изделия и сувенири.

плетене

сн.: ЕМО „Етър“ – Габрово

Поканени да се включат в плетенето в ЕМО „Етър“ са всички, които желаят да се докоснат до „социалната мрежа“ в миналото, споделяйки свои впечатления с нови или близки хора, докато плетат с ръцете си. Няма ограничение нито за възраст, нито за пол. Въпреки че в такива седенки и дейности като плетенето мъжкото присъствие не е традиционно, от музея са категорични, че са готови да обособят мъжки кът при проявен интерес.

За да се включите в Световния ден на плетенето в Габрово, трябва да заявите това предварително, уточняват от музея. Всички необходими материали за организираните дейности ще бъдат предоставени на място.

Световният ден на плетенето на открито се заражда сравнително скоро – първото събитие е организирано през 2005 година. Негов инициатор е Даниел Ландeс, която решава да изкара от домовете всички любители на плетенето, за да се запознаят един с друг и да обменят идеи. Не на последно място с ежегодната инициатива се заявява, че плетенето не е занимание само за баби. Денят се отбелязва всяка втора събота на месец юни във все повече страни по света.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!