28 деца от село Хитрино са на пролетен лагер в Смолян, след като бяха поканени от смолянския градоначалник Николай Мелемов. Поканата беше отправена в края на миналата година към кмета на Хитрино Нуридин Исмаил.

Всички разходи на децата се поемат от Община Смолян – ношувки, храна и планирани развлечения по време на престоя им. Жестът идва в знак на подкрепа към малките жители на шуменското село Хитрино, където миналата година се взриви цистерна след дерайлиране на влак.

Децата са на възраст от 8 до 15 години, придружени от няколко учители и медицинско лице.  Те ще останат до 12 април, като ще нощуват в хотелски комплекс в село Смилян, намиращо се на 15 км от Смолян. Общинското ръководство на Смолян ще зарадва своите гости с много забавления, походи и разходки.

Смолян

Каньона на водопадите, сн.: Община Смолян

Те ще посетят Регионалния исторически музей в града, Планетариума, ще се разходят до Каньона на водопадите, крепостта Калето, както и по други места, сред които е и пещера Ухловица. Ден преди да си тръгнат към родните домове, децата ще се срещнат с кмета на Смолян.

Жители и ръководство на Смолянска община не за първи път протягат ръка за помощ на Хитрино. Веднага след трагедията в селото през декември миналата година, смолянчани се включиха в дарителски акции и дори сами организираха такива.

По инициатива на местната Детска градина „Зорница“ бяха събрани играчки, които да зарадват децата от Хитрино. Читалище „Орфееви гори“ в кв. Райково организира акция за набиране на дрехи, обувки и одеяла, в която бяха събрани повече от 60 чувала с нужните вещи. Даренията бяха транспортирани до село Хитрино с общински транспорт.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!