Фестивал ще възроди очарованието на детските игри от миналото, когато таблетите и компютрите още нямаха власт над въображението на подрастващите. Фестивалът се нарича „Челик“ и ще зарадва деца и родители във Варна в дните 10 и 11 юни.

20 са игрите от детските години на нашите родители, с които ще се забавляват варненци в Морската градина. Те ще започват в 10 часа и ще приключват в 18 часа в двата фестивални дни. Идеята, която си поставят организаторите, е да провокират възрастните да се върнат към детето у тях, да намерят време за искрена игра със своите наследници. Какво би било по-близко и носталгично до тях от добре познатите от безгрижните дни игри с приятелите?

„Не забравяй да играеш“ е мотото на фестивала, което ще обедини чисто фолклорни игри като „Челик сопа“ и „Карачка“, както и семейни занимания – скачане с чували, пускане на хвърчила, настолни игри.

За инициаторите играта представлява умение да мечтаем и да надскочим възможностите си, в нея се изгражда доверие към другите и умение да бъдем част от отбора. Играта е… споделено забавление.

фестивал "Челик"

сн.: „Фейсбук“ страница на фестивала

Сред игрите, в които ще се включат малки и пораснали варненци, са отборната „Комин“, „Виждам, виждам“, „Кральо, портальо“, обичаната от ранна детска възраст „Гори, гори кърпа“, забавната „Пържолки“, „Замръзванка, „Гърнета“, „Царю честити, колко е часът“, „Капитане, капитане, какво е морето“ и др. Те са предназначени за деца на различна възраст, като повечето от тях могат да се играят и от момичета, и от момчета. Правилата на всяка от игрите е обяснена подробно в сайта на „Челик – фестивал на игрите“.

Тук ще ви припомним играта „Гърнета“, в която участниците се нареждат в кръг по двама. Те застават един зад друг, като този най-отпред е клекнал и е в ролята на „гърне“, а другият зад него е „бабата“. Един от играчите остава сам и оглежда всички гърнета, за да си купи някое от тях. Той пита бабата, чието гърне си е харесал, какво вари в него и дали го продава. Бабата отвръща: „Продавам го, залагам го, но на тебе не го давам!“, след което започва да бяга около кръга, докато купувачът бяга в обратна посока. И двамата се стремят да стигнат първи до въпросното гърне.

Save


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!