Пловдив е разкрасен с декоративни цветя собствено производство

Рекорден брой цветя са засадени през 2016 година в пловдивските паркове, градинки и крайулични лехи. Те наброяват около 3 млн.стръка, а през 2017 г. ще бъдат дори повече, обещават от Общинско предприятие „Градини и паркове“ към Община Пловдив.

С всяка година многообразието и количеството от растителни видове за декорация в града се увеличават. Голяма част от тях се отглеждат в оранжериите на предприятието, които за четири години са се увеличили от три на десет. Разсадите в тях непрекъснато се обновяват. Тук се отглеждат стотици хиляди цветни резници, както и храсти и дървета.

Най-многобройни са цветните видове копривка и сантолина /колеус/, които са много подходящи за оформление на различни фигури от цветя. През есента са засадени близо един милион теменужки, незабравки, парички и други сезонни цветя. Напролет те ще разцъфтят в многообразие от цветове из Пловдив.

цветя

сн.: Община Пловдив

След няколкогодишни грижи в града са засадени и повече от 200 иглолистни дръвчета. Сред тях са ели, сребристи смърчове, борове и други.

В общинските оранжерии се отглеждат също широколистни дървета собствено производство, с част от които е залесен парк „Лаута“, споделя директорът на ОП“Градини и паркове“ Стоян Алексиев. Най-многобройни от тях са местните видове липа и чинар.

За красивата визия на града допринасят и допълнителните 5200 розови храста, поставени по големите булеварди. Те са отрупани с цветове до късна есен.

Плановете за новата година са градът да бъде разкрасен с още повече декоративни цветя и храсти, подредени по атрактивен начин. Това ще стане възможно, след като в множеството цветни градинки бяха изградени нови поливни системи, необходими за правилния растеж и цъфтеж на красивите растения.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!