В Пловдив влиза в производство иновационна чаша за кафе, която се „грижи“ за околната среда. Чашата е биоразградима и е направена от тънки стени вафлена кора, а консумацията ù след изпиването на кафето е абсолютно безвредна, и дори препоръчителна. Комбинацията от двете би могла да измести класическият вариант на „кафе и бисквитка“, се обмисля разработването и на различни вкусове на чашките, както и други размери, които да са подходящи за капучино, какао, и горещ шоколад.

%d0%b2%d0%b0%d1%84%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d1%87%d0%b0%d1%88%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%84%d0%b5-%d0%9a%d1%8a%d0%bf%d1%84%d0%b8Авторите на вече патентованият продукт, Младен Джалъзов и Мирослав Дамянов, са близки приятели от първи клас, където са учили заедно в пловдивското училище „Цар Симеон Велики“, а по-късно и в Строителният техникум в Пловдив.  До днес те са близки приятели, и макар и професиите им да са абсолютно различни, както една от друга, така и от техния успешен експеримент, грижата за околната среда ги събира в общ проект, който вече е факт. Двамата започват работата си по проекта преди около три години, като решават сами да изработят машините си, както и да заложат на зърнени култури като материал за експериментите си. След стотици опити и доста време, прекарано в тестове и ситуации проба-грешка, двамата иноватори достигат до перфектната твърдост, дебелина, и пропускливост на материала. Чашата започва да се разгражда след около 40 минути, при наличие на гореща течност в нея, което време е напълно достатъчно  за изпиването на едно кафе. Ако течността е студена, каквато може да бъде, времето за разграждане се удължава.

Cupffee се предлага във вариант за дълго и за късо кафе, като цената и на двете е 30ст и в нея влиза и картонен държач за по-улеснена употреба. Чашката си има свой сайт, както и профил във Фейсбук. Там може да бъде намерена полезна информация за продукта и за неговите свойства. Поръчката на продукта също се осъществява от сайта или от Фейсбук страницата. Младен и Мирослав, че наименованието на вафленият съд за еднократна употреба идва от английските думи: cup – „чаша“ и coffee – „кафе“. Джалъзов и Запрянов са убедени, че нямат конкуренция на пазара в България, макар и в други държави да има подобни варианти на чаши за едно кратна употреба, както например във веригата KFC. Техните чаши обаче с по-голяма дебелина.

Двамата пловдивчани смятат, че техният продукт ще преобърне изцяло представата на хората за чашите за еднократна употреба, както и вярват, че техният продукт ще помогне поне малко на опазването на околната среда, както и отношението на хората към нея.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!