В историческата област Горен Египет, археолози са открили древен град и некропол, които са създадени през 5316 година пр. Хр., съобщи Франс прес, цитирайки египетското министерство на античността. Горен Египет се нарича частта от територията през която тече горното течение на река Нил.
Махмуд Афифи, който е министър на археологическите находки, съобщава че намереният град е бил разположен на около 400м. от храма на фараон Сети I живял през 1290-2297г. пр. Хр. В град на име Абидос. Интересно е също така, че стените на храма са изписани с много известен Списък с царете на Абидос.
Има намерени петнадесет големи погребения, които се смята, че са на знатни египтяни. Някои от тях са в тъпи по-големи от тези на царските гробове в Абидос. Египетските археолози са се натъкнали на множество находки в новооткрития град – сгради, парчета от глинени съдове, различни инструменти, които са изработени от метал, а други от камък. Археологическата находка се намира на около 550км. южно от столицата Кайро. Съществува вярване, че в Абидос е погребан Озирис, египетския бог на мъртвите.

Открит е загубен град в Египет отпреди 7000 години

Откритието е изключително добра новина за археолозите в Египет, а също така и за цял Египет. Министър Махмуд Афифи съобщи, че находката е открита от египетски учени. Експерти смятат, че находката може да даде тласък на туристичеката индустрия в Египет. Туризмът на Египет е в застой от случилото се с президент Хосни Мубарак, който бе свален от власт през 2011 година. Продължителната политическа нестабилност силно повлия и донесе негативно влияние, но след откритието нещата може да се подобрят.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!