Ученици от Математическа гимназия “Д-р Петър Берон”, бяха наградени за отличното си представяне на Европейския конкурс за млади учени(European Union Contest for Young Scientists), който беше проведен в Брюксел.

Васил Цветков и Иван Иванов участваха в състезанието с високотехнологичния си проект “IntelligentPlanting”, с който спечелиха наградата “Иновации в храните и агрикултурата”. Двамата ученици получиха също и покани да присъстват на FOOD’2030 конференцията. На това събитие ще присъства и участва Карлос Моедас – европейски комисар по наука и иновации, а също така и Фил Хоган – комисар по земеделието в Европейската комисия.

хоризонт2020

България имаше и други участници на конкурса, а именно Пресиана Маринова от Математическа гимназия “Баба Тонка”, която участва с проекта, с който доказва “съществуването на нулеви суми в подмножества на крайни векторни пространства. Другият участник – Виктор Даков от факултета по математика и информатика на Софийски Университет участва със своя си проект “TrackinSystem”, който има за цел да следи и подобри безопасността на учениците по време на екскурзии чрез мобилно приложение.

Главният фокус на EUCYS(конкурсът) е върху ученици под 20 годишна възраст, който са се насочили към областта на науката и технологиите. В него участват ученици от цял свят. Тази година, проектите на участниците надвишават сто. Тази година Белгия е домакин за втори пореден път, а България е потенциален домакин за следващото издание.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!