Беше прието изменение в Закона за електронно управление, което гласи, че софтуер, създаден за държавната администрация, трябва да е с т.нар. отворен код (open-source). Какво означава това? Това значи, че фирмите, които се наемат от правителството, трябва да изготвят софтуера си по начин, който го прави достъпен за употреба от всеки гражданин – безплатно. Тези промени станаха известни от публикация на Божидар Божанов – софтуерен специалист, съветник на Румяна Бъчварова. Всичко това беше отразено от много медии не само в България, а и по света.

 

Божидар Божанов говори за тази промяна още през 2014г., в презентацията си “Отворен код за правителството”, като най-голямо внимание обръща на чл. 58а и иска да внесе следните промени:

  • Всяка компютърна програма да отговаря на стандарта за отворен код;
  • Авторските и сродните права върху въпросния софтуер, кодът на софтуера, дизайна и базите данни трябва да нямат ограничение при публичното им използване и разпространение;
  • Началната разработка и всички следващи версии на софтуера трябва да бъдат изцяло поддържани и контролирани от агенция “Електронно управление”.

божидар божанов

Божидар Божанов

Тези промени в никакъв случай няма да са в сила, когато става дума за работа с класифицирана информация.

 

Всички тези промени имат огромни плюсове. На първо място – когато до софтуера има достъп всеки един човек, пропуските по него ще бъдат рядкост, защото много хора ще го тестват. Това ще позволи на много специалисти да следят изрядността на програмите.

Не трябва да се пропуска и факта, че когато се изискват промени по софтуера, това ще става много по-бързо, защото няма да изисква разрешения от всички разработчици и институции, които са участвали в създаването му.

Не на последно място е и факта, че когато става дума за създаване на софтуер с отворен код, кръгът от разработчици е много по-голям.

 

Добрата новина, според Божидар Божанов е, че голяма част от данните, създавани в правителството, ще бъдат достъпни от обществото за анализиране.
Той добавя: “В крайна сметка, този софтуер е платен със средствата на гражданите. Това означава, че и двете страни трябва да могат да се възползват изцяло от него.”

 

Други развити държави, като Франция, САЩ, Бразилия и Норвегия, също са приели подобен закон.

 

Повече относно законопроекта можете да прочете на тази страница: https://gov.obshtestvo.bg

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!