Американската компания „Blue Origin“ постигна успех със своята космическа ракета за многократно използване.

През изминалия месец, човечеството направи нова крачка в космическите технологии. Американската компания „Blue Origin“, управлявана от основателя на Amazom –  Jeff Bezos, успя да създаде и да тества успешно своята ракета – „New Shepard“.

Тя се отличава със системите си за вертикално излитане и приземяване, но може би най-важната ѝ характеристика е възможността за повторно използване. На 23 ноември ракетата беше изстреляна за втори път и след достигане на 100,5 км височина, тя успя да се приземи успешно.
Какво означава това?

В бъдеще можем да очакваме повече космически полети, както с научна цел, така и с комерсиална, а точно и това е целта на компанията. Мисията на Jeff Bezos е космическите полети да станат нещо нормално, дори орбиталното пространство освен за наука и забавление, да стане ново работно място.
Темповете с които се развива проектът е и благодарение на конкуренцията с основателя на Tesla Motors – Елън Мъск и неговата компания Space X, която цел е комерсиални космически полети.
Макар и конкуренти, основателят на Tesla, поздрави  Blue Origin за постигнатото.

Следващите години ще са вълнуващи за този сектор, клиентите са готови да платят съответната сума, за да достигнат до космоса, а технологиите, които се развиват, за да станат тези полети успешни, често намират приложение в други области на науката.

Видеото, в което е запечатано постижението, може да гледате тук:


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!