Поредно признание получи българската технологична мисъл в лицето на Владимир Койлазов, създател на програмата за 3D визуализации V-Ray.

Русенецът ще мине по Червения килим в Бевърли Хилс, САЩ, за да получи технологичен „Оскар“. Той ще приеме отличието на 11 февруари от името на българската софтуерна компания Chaos Group, на която е технологичен директор.

Преди дни стана ясно кои са носителите на престижните призове на Американската киноакадемия за тази година, свързани с постижения в кинонауката и технологиите / The Sci-Tech Awards/. Сред 18-те победители е и 38-годишният Владимир Койлазов.

Традиционно наградите за наука и технологии в киното се връчват две седмици преди пищната церемония на филмовите „Оскари“. Те се ползват с  голям авторитет в киноиндустрията.

Компютърната технология V-Ray е създадена през 2002 г. след няколко години усилена работа. Първоначално набира популярност и се ползва от архитекти и интериорни дизайнери за триизмерна визуализация на техните проекти. Постепенно намира широко приложение в индустриалния дизайн и в киното.

Технологията V-Ray

сн.: V-Ray Chaos Group

Иновативната програма, създадена от русенеца, е използвана в работата по много хитови филмови продукции. Сред тях са: „Игра на тронове“, „Господарка на злото“, „300: Възходът на една империя“, „Капитан Америка 2“ и други.

Владимир Койлазов завършва Английската гимназия „Гео Милев“ в Русе, след което учи в СУ“Климент Охридски“, специалност „Компютърни науки“. Там се запознава с бъдещия си приятел и съдружник Петър Митев. Двамата стоят зад софтуерната фирма Chaos Group, която основават още докато следват – Койлазов е технически директор, а Митев се занимава с клиентската мрежа.

Първоначалният им замисъл е да правят реклами, използвайки софтуер за 3D. Талантът им за програмиране обаче бързо се разгръща, за да предложи на пазара първия си софтуерен продукт Phoenix FD за симулация на флуиди.

След три години българите пускат на пазара и първата версия на V-Ray, разработена за ползване с платформата 3ds Max. Оттук нататък следва пробива им в световен мащаб.

Днес фирмата на Владимир Койлазов и Петър Митев има офиси в САЩ, Южна Корея, Япония и разбира се, в София, България.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!