Държавната компания “Булгартрансгаз” пусна в действие реконструираната станция за газ в гр. Петрич. България вече ще може да се възползва от газопровода на Гърция и да получава газ на по-добри цени. Модернизираната компресорна станция беше открита в понеделник, 13 юни 2016г., от министъра на енергетиката – Т. Петкова. Откриването беше посетено и от премиера Б. Борисов, както и от посланика на САЩ – Ерик Рубин.

Според министъра на енергетиката тази нова станция в Петрич ще позволи на България да е много по-независима от гледна точка на придобиване на природен газ. Компресорна станция “Петрич” е четвъртата по ред по проекта за модернизиране. Преди нея станциите, които бяха обновени са “Странджа”, “Ихтиман” и “Лозенец”. Общата сума за всичките четири е 102 млн. евро. Модернизирането е изцяло финансирано от “Булгартрансгаз”. Фирмата изпълнител е “Главболгарстрой”, а нужното оборудване идва от американската фирма “Solar turbines”.

Държавната компания “Булгартрансгаз” има за задача да продължи с модернизирането на тези 4 компресорни станции, като вече е поръчала допълнителни компресори, които ще  увеличат обема на работата, който може да поеме всяка станция. Новата поръчка трябва да подмени останалата остаряла част от тези станции, някои от които са на възраст над 40 години.

откриване станция Петрич

източник на снимка:dir.bg

По думи на Бойко Борисов преди “Булгартрансгаз” е работил с 60 компресора, а сега същата работа се извършва само от 4, като разходите са намалели наполовина. Министър-председателят заяви, че до 2-3 години средствата, похарчени за модернизацията на станциите, ще бъдат възвърнати. Той също така изтъкна, че страната ни вече няма да стои на студено през зимата, тъй като с тази модернизирана газова инфраструктура никой няма да ни заобикаля. През нашата газопреносна система газ може да се движи във всички посоки, който да стига до Гърция, Македония, Италия и Албания. От страна на България работата е свършена и сега се очаква европейския газов хъб „Балкан“ да започне да разпределя газ.

Според изказване на Георги Гегов, изпълнителен директор на “Булгартрансгаз”, страната ни вече ще може да получава една трета от необходимия природен газ от Гърция. За целта трябва да се сключи споразумение с руския “Газпром”, за да се освободи капацитет за алтернативни доставки. Сега тръбата до Гърция е запазена само за руски доставки.

За модернизацията на самата станция “Петрич” са били нужни 17 млн. евро. Чрез нея руският газ стига до Гърция. На ден през нея може да се извършва пренос на 5 млн. кубични метра газ.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!