Тарана е един от най-известните Киртан изпълнители в Света. Животът му е баланс между безчетните турнета и участия по йога, Киртан фестивали и личната му посветеност по пътя на Бхакти йога. Срещнахме се на най-големия рок фестивал в Европа – Pol’and’Rock, където беше сред звездите на мантра сцената!

Ето какво ни разказа за себе си, за Киртан и за Ратха Ятра.

„Роден съм в Хърватия, моето Киртан пътешествие започна, когато бях на 11 години. По това време живеех в Германия с родителите си. Те бяха хърватски емигранти, дошли да търсят по-добър живот. По някакъв начин се свързаха с индийската култура и всички ние започнахме да посещаваме храма там.

Тийнейджърските си години, прекарах в Бхакти йога ашрам като монах, по ирония, съдбата ми беше по-различна от това, което си представях. Получих повиквателна за Хърватската армия и така всичко се преобърна, направих голям скок, от ашрама към армията. Когато се уволних смятах да се отдам на т. нар. „нормален живот“, тогава мислех, че животът на монах не е за мен. Озовах се като охрана в нощни клубове, където се сближих и с местните банди. Когато обаче достигнах дъното, чух моя „Зов за завръщане“, тогава взех решение отново да се върна към балансиран и почтен живот.

Няколко години по-късно организирах турне с Кришна Дас, световноизвестния изпълнител на Киртан. Той пееше по това време със Стинг и с Мадона, пееше за Далай Лама и т.н. В този смисъл той беше голяма звезда. Направихме турне на Балканите. Това беше първото такова турне в региона. Имаше пълен успех. Така осъзнахме, че има интерес и нужда от такава музика. И започнахме да организираме събитията редовно. Но винаги имаше липса на музиканти, тогава ме попитаха дали мога да пея. Впуснах се за първи път, после втори и все още съм там. Сега пътувам навсякъде и правя това, което обичам. Знам кой съм, уважавам и оценявам кои сте вие. Посланието ми е Любов в действие.“

 

През 2012 г. Тарана записва албум със същото име, „Любов в действие“. „Маха“ мантрата (Харе Кришна) от този албум грабва сърцата на почитателите на медитативния жанр и вече е с над 10 милиона гледания в YouTube, чуйте тук : https://www.youtube.com/watch?v=VP623hMbAIA

Още за Киртана Тарана споделя: 

„Киртан е музикална експресия, в която всеки участва. Идеята е да върнем музиката обратно при хората, където тя принадлежи. Обикновено при нашите Киртан събития нямаме сцена или нещо подобно. Ние всички сядаме заедно, а по-късно танцуваме. Става дума за единство в многообразието. Всеки, който идва на Киртан, е изпълнител, а също и публика. Ние пеем всички заедно, както са правели различните народности в техния традиционен фолклор. По този начин се свързваме един с друг. Можете да видите хора, които се виждат за първи път в живота си, да стават приятели. Те пеят заедно, танцуват заедно, усмихват се един на друг и накрая се прегръщат като братя и сестри. Вярвам, че Киртан може да помогне и да вдъхнови нашето общество.“


Как Тарана преживява фестивала Ратха Ятра.

„Ратха Ятра за мен е фестивал на радост и единство. Идеята е всички да излязат на улицата да танцуват, пеят и празнуват заедно. Независимо от нацията, религията, расата или други отъждествявания. От древни времена хората от различни традиции са се събирали да пеят и да танцуват. Това е бил моментът, когато членовете на общността или племето се събират, за да празнуват, да изразят благодарност към Бога и да се свържат помежду си. Можем дори да кажем, че това е била основата на всяка общност. В тези случаи се разказвали истории и се споделяла духовна мъдрост. Това укрепвало връзката между членовете на общността. Днес имаме нужда от това, колкото и в онези времена, а може би дори повече. Този свят се нуждае от повече хора, които са готови да помогнат, да подкрепят, да служат, да се грижат и да обичат. Нуждаем се от повече Любов в действие. В това се състои фестивала.

Моля, елате и сами го преживейте! С любов, Тарана!

Тарана ще е гост на Ратха Ятра фестивал, който ще се проведе на 15-и септември 2018 в гр.София, на лятна сцена в Борисова градина. 


Повече за събитието:
https://www.facebook.com/profile.php?id=274303433332122

Интервюто взе: Стела Христова-Сачи
Снимки: Хари Киртан
Кауфман https://www.facebook.com/harivrindavanphotography/


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!