На 14 февруари влюбените по света изразяват любовта си един към друг. Традиционно е да се изпращат картички, сърчица, бонбони и цветя.

снимка: sofia.zavedenia.com

снимка: sofia.zavedenia.com

Интересна история имат картичките за Свети Валентин. Романтичните картички са били известни още през Средновековието, когато влюбените са изразявали своите чувства, пеейки любовни песни и стихове.

Първите картички – валентинки с поздравления в Европа са от 1500 година. Особено популярни са били в Англия, а по-късно и в другите западни държави. Първата валентинка в писмен вид (известна като поетическа или любовна) традиционно се приписва на Чарлс, известен в Обединеното Кралството херцог, хвърлен в затвора през 1415 година. Докато бил затворен в Лондонската кула (Tower of London), младият херцог прекарвал времето си в изгнание като пишел романтични стихове, посветени на жена му, която била във Франция. С течение на времето херцогът написал приблизително 60 любовни поеми. Тези стихове, възприемани като първите романтични валентинки, са останали и до днес и могат да се видят сред кралските документи в Британския музей.

2_Istoria_Broi-63През ХVI век Валентинките са рядкост, а през ХVII век са широко разпространени особено в повечето западни държави, като Англия например. Обичайно е на 14 февруари приятели и влюбени да си разменят картички и подаръци. Появил се е и кодиран език за писане на писма. Нарича се езикът на цветята, като всяко цвете означавало нещо. В рамките на един букет цветя се получавал разговорът. Например червената роза като символ на любовта.

Имало много различни стилове на ранните Викториански валентинки, това включва:

Acrostic – валентинка – в първите редове на стиховете е изписано името на любимия човек.

Cutout – валентинки, изработени чрез сгъване на хартия.

Fraktur – валентинки с декоративни букви в стила на ръкописи от Средновековието.

Pinprick – с помощта на игла се правят малки дупчици в хартията и така се получава красива дантела, на която се пишат стиховете.

Доста интересен стил има валентинката Puzzik or Puzzle Purse – Хартията се нагъва правилно, за да може след това съобщението да се дешифрова точно.

Rebus – тези валентинки са доста загадъчни, съдържат романтични стихове, написани са с мастило и определени думи са пропуснати, като на пропуснатото място е нарисувано нещо.

Датата е 14 февруари, защото хората вярвали, че точно на тази дата птиците се ухажвали, като това може да се прочете и в книгите на Дж. Чосър от 14-ти век.

Името на празника Свети Валентин идва от един от двамата християнски мъченици, живели през 3 век. Легендата с лош край разказва, че през 3 век свещеникът Валентин бил изпратен в каторгата за извършване на бракове против волята на императора. Докато бил в затвора свещеникът се влюбил в дъщерята на тъмничаря, пишел и любовни писма, които подписвал „От твоя Валентин“. Валентин бил екзекутиран. В наши дни на тази дата католическата църква почита паметта на светеца.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!