Луксозни автомобили, маркови тоалети и аксесоари… Това е представата на част от българските випускници за запомнящ се абитуриентски бал. Други обаче избраха тениската пред скъпата рокля и костюм – тениска, с която подпомагат и осъществяват мечтите на много младежи в неравностойто положение за най-ценното – образованието!

Бъдещи абитуриенти избраха тениските пред скъпите тоалети

#STENISKANABALA
Снимка: www.steniskanabala.bg

За втора поред година стартира инициативата #steniskanabala, при която идеята е абитуриенти да даряват предвидените за скъпи бални тоалети средства, като по този начин вложат разумно парите в бъдещото образование на сираци. Даренията се насочват изцяло към абитуриенти сираци в България, за да могат те да продължат обучението си във ВУЗ-ове или ЦПО (Център за професионално обучение), а организаторите се стараят да им осигурят и развитие в избраното поприще.

В основата на #steniskanabala стои акцията на абитуриенти от гр.Пирот (Сърбия) под наслов „Пет минути за теб, цял живот за тях!”, които преди две години благотворително отидоха на бала си с тениски и дариха спестените от скъпи тоалети средства на младежи в тежко социално положение.
През 2014г. MOTO-PFOHE пое инициативата и за България, избирайки да развие една достойна кауза, а примерът на младежите от Пирот набира все повече доброволци, които да помагат на връстниците си и у нас. 553-ма ученици от цялата страна са избрали миналата година да бъдат на изпращането или бала си с тениска от кампанията – учениците от 91-ва Немска езикова гимназия „К. Гълъбов”, ПГ по аудио, видео и телекомуникация „А.С.Попов“, както и ПГ по механотехника – гр. Русе. Випускниците от НБУ и от ИУ – Варна, специалност Информатика, също предпочитат да празнуват с тениски на абсолвентския си бал. Благодарение на всички тях, събраната през 2014г. сума възлиза на 48 776лв., с която са осигурени еднократни стипендии в размер на две хиляди лева на деветнадесет деца, израснали без родителска грижа. Надеждите и амбицията на организаторите са тази година сумата да се удвои.

Бъдещи абитуриенти избраха тениските пред скъпите тоалети

#STENISKANABALA
Снимка: www.steniskanabala.bg

Дизайнерите DJ Marten, Knapp и 45 Street се включват благотворително през настоящата година, със своя уникална визия за мъжки и дамски тениски. Каузата се подкрепя и осъществява в партньорство с DHL, които доставят благотворително тениските, и Български червен кръст, който отговаря за заявките на абитуриентите сираци. Каузата #steniskanabala е подкрепена и от известни и обичани лица като Хр. Мутафчиев и Д. Караджов.

След старта на #steniskanabala` 2015г., събраната до момента сума е над 17000 лв, а първите включили се абитуриенти са от 97-о СОУ „Братя Миладинови”- гр.София, които не се поколебаха да се откажат от скъпите и бляскави тоалети, бижута и возила. Младежите споделят, че са решили да бъдат част от кампанията, защото напълно осъзнават нуждата от добро образование и в тази връзка биха искали да помогнат на връстниците си, които нямат финансовата възможност да следват мечтите си.

Абсолютно всеки, който желае, може да стане част от #steniskanabala, като си избере тениска в желан модел, вид и размер, от специално обновения сайт на кампанията www.steniskanabala.bg, и по този начин дари средства. Размера на дарението си определяте сами, но тениска ще получите при сума над двадесет лева.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!