Миналият месец Отрядът спаси две мечета-сирачета, привлечени от хранилка за животни край елинпелинското село Крушовица. От местната ловна дружинка и местната администрация сигнализираха Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ), откъдето се обърнаха за съдействие към WWF. Членовете на Отряда реагираха мигновено, като поставиха специализирани капани за улов, както и фотокапани за постоянно наблюдение. В резултат мечетата бяха уловени успешно.

Първоначалното мечетата са настанени в Парка за мечки „Белица“. Извършени им са медицински прегледи, показващи, че са в добро здраве. Мечетата са останали в парка до изготвяне на документите, с които да бъдат транспортирани в Гърция, където ще преминат процеса на адаптация.

Спасените бебета-мечета са настанени в Центъра за рехабилитация на кафяви мечки „Арктурос“ в Гърция

Днес малката Анета и братчето ѝ Мишо вече се възстановяват в Центъра за рехабилитация на кафяви мечки „Арктурос“ в Гърция. Те бяха транспортирана там с помощта на Парка за мечки „Белица“ на фондация „Четири лапи“.

Биологът Александър Дуцов, старши експерт в програма „Опазване на видове“ във WWF и член на Спасителния мечешки отряд, сподели:

„Там мечетата ще могат да укрепнат и да се научат да оцеляват в дивата природа. Средствата, които набираме, са необходими за престоя им в Центъра, както и за набавянето на радио нашийници. Чрез тях ще можем да проследим състоянието и адаптацията на мечетата, когато се завърнат в дивата природа след рехабилитацията“

В центъра за рехабилитация „Арктурос“ се възстановява и мечето Никола, което Отрядът спаси през лятото след като се бе скрило в двора на вила в Костенец.

Трите мечета на снимката Анета, Мишо и Никола се адаптират успешно.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!