Не е нужно да си учен, за да се включиш в опазването на биологичното разнообразие на Черно море. Необходима е единствено регистрация чрез електронна поща и парола.

източник на снимка: http://media.148apps.com

Сдружение “Зелени балкани” в съвместен проект с турската фондация TUDAV създадоха мобилното приложение Black Sea Watch. Целта е всеки, притежаващ смартфон, да има възможност да сътрудничи на учените – специалисти в наблюдението на обитателите на Черно море. То дава възможност на “черноморските наблюдатели” да изпратят снимка с информация за местонахождението и времето, в което са забелязани представители от даден растителен или животински вид.

Приложението е свободно достъпно и може да се изтегли от Google Play за Android и от Apple store за iOS. Освен мобилно приложение, Black Sea Watch има и разработен уебсайт BLACKSEAWATCH.ORG, където също могат да се въвеждат данни.
Чрез новото прилижение от “Зелени балкани” се надяват да привлекат интереса на повече хора към проучването и опазването на застрашените видове в Черно море.

Поради своя затворен басейн, то е една от най-уязвимите екосистеми на Европа. В него се вливат замърсените води на най–големите реки в Европа (Дунав, Днепър, Дон), а ниската степен на соленост предразполага към по–голяма степен на развитие на гнилостни процеси в басейна.

Приложението подобрява качеството на изследване на биоразнообразието и позволява на гражданите да се включат в него. То им позволява да бъдат посредници в следенето на последствията от човешката дейност върху черноморските обитатели.

източник на снимка: https://m.netinfo.bg

Употребата на Black Sea Watch вече дава своите резултати. Регистрирана е появата на морска костенурка карета при делтата на река Дунав. “Това в исторически план е пето или осмо наблюдение изобщо на този вид, който е типично средиземноморски и много рядко навлиза в Черно море.“ – заяви Димитър Попов от “Зелени балкани”.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!