За трета поредна година – Ива Благоева и йога център „Тимшел“, ще възхитят публиката на Ратха Ятра фестивал с майсторско изпълнение на йога.

 

Ива Благоева е инструктор и основател на йога център Тимшел. (повече за центъра тук: https://www.facebook.com/TimshelYoga/)

 

И макар толкова млада, тя е многократен световен шампион по йога. Някак това не я вълнува особено, защото в йога се състезаваме само и единствено със собствените си ограничения. Нейните изпълнения са съчетание на майсторство, изящност и сила. Тя прави невъзможното да изглежда възможно. 

Ива, какво е йога: спорт, изкуство, наука?

 

Йога е наука за постигане на хармония между себето, мирозданието и създателя. Йога е автентична и неповторима древна практика, чрез която можем да проявим в пълнота всички дарове на човешкото раждане – физически, ментални, емоционални и духовни. Йога е точката, в която срещаме най-доброто си аз и намираме удовлетворение в сърцето си. В Бхагавад Гита, Кришна казва: „Йога е изкуството да се действа“. 

 

 

 

 

 

 

Какви са ползите от йога?

Йога ще ни помогне да превърнем тялото си в свой приятел, чрез тънкостите на асани – специалните пози, в които белобрадите йоги медитират в своите пещери. 

Нашият йоги не е стар, нито белобрад, но от гласа на Ива струи мъдростта и спокойствието на дълбокото прозрение и осъзнатост. Продължаваме да я разпитваме за йога и за тънкостите на практиката.

 

Истинската магия на йога не се намира в изпълнението на специални и сложни движения, а в способността да трансформира живота на онези, които я практикуват.

 

Асаните изглеждат често трудни, какви препоръки ще дадеш към практикуващите?

Добрата йога практика е изчистената йога практика! Изчистена от излишни движения, от позиране, от привързване, от мързел, от апатия, от скованост или демонстративна гъвкавост, от задоволство и амбиция. Йога не харесва преструвките на тялото, тялото също. Само естественост- съвършено естествени движения, естествени жестове. Напълно естествените наклони, извивки и реакции са безопасни! Естествеността разкрива вътрешната сила, уникалност и покой. Добрата йога практика е непринудена и чиста!

 

 

 

 Какво ще изпълните на Ратха Ятра и какво е за вас фестивала?

 

На фестивала Ратха Ятра с ученици от йога център Тимшел, ще ви представим поезията на виняса йога, артистична и акро йога. За нас Ратха Ятра е енергиен вихър, в който обожаваме да плаваме. Рахата Ятра ни отвежда на друго място, по-величествено, отколкото можем да си представим!

 

За да се насладите на великолепните изпълнения на Ива и нейните ученици, не пропускайте Ратха Ятра фестивал на 15-и септември, гр. София, Лятна сцена, Борисова градина!


За подробности и цялостна програма следете събитието: https://www.facebook.com/events/274303433332122/

Посетете страницата на йога център Тимшел, за да видите графика и изберете своята йога практика: https://www.facebook.com/TimshelYoga/

Интервюто взе: Стела Христова–Сачи https://www.facebook.com/StelaSaci

Снимки: Юлиян Попов http://www.julianpopov.photo/

и Елена Ларгова https://www.facebook.com/elena.largova

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!