Във фейсбук, вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов съобщи добра новина, а именно, че спасените в Родопите мечета Хуба, Вихър и Горан вече си имат нов дом.

Сандов припомня, че през лятото на 2021 година, от екипът на РИОСВ – Смолян намериха трите мечета изоставени в района на Родопите, без майка, уплашени и стресирани. За кратък период от време те бяха настанени в “Парка за мечки” в Белица, а след това за тях се полагаха грижи в гръцкия център “Арктурос”. Центърът осигурява всички необходими условия за реадаптация на животните и връщането им в природна среда след това.

От неделя мечетата са върнати в природата. Техният нов дом е Национален Парк “Централен Балкан”. 

„Надявам се, че Хуба, Вихър и Горан ще се адаптират бързо на новото си място в дивата природа на България и ще останат живи и здрави още дълги години. В Министерство на околната среда и водите обсъждаме възможността за създаване на Спасителен център за големи диви бозайници, защото у нас такъв все още няма.”, допълва вицепремиерът.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!