Осемхилядниците Еверест (8848 м.) и Лхотце (8516 м.), които винаги са представлявали огромно предизвикателство за алпинистите, бяха покорени от българка! Само за два дни, Силвия Аздреева от Петрич е стъпила на двата осемхилядника.

Агенцията, организирала експедицията съобщава, че сред водачите шерпи на групата е бил и опитният непалец Нирмал Пурджа, който придоби световна популярност с изкачването си за рекордно бързо време на всички четиринадесет осемхилядника.

Силвия Аздреева

                        Силвия Аздреева

Групата се е състояла от над тридесет човека като само трима от тях са успели да изкачат и Еверест, и Лхотце. Освен нашата сънародничка, на осемхилядниците са стъпили още южноафриканецът Реми Клоос и мексиканецът Хуан Диего Мартинес.

С това свое постижение Силвия Аздреева със сигурност ще остане в историята на българския алпинизъм. Тя става втората българка, стъпила на Еверест след Петя Колчева, изкачила върха на 22 май 2009 година, и първата българка, покорила Лхотце.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!