Страната ни ще бъде домакин на първата по рода си Европейска младежка олимпиада по информатика /EJOI/

Това стана ясно по време на състоялата се в София Шеста годишна олимпийска среща. Тя се проведе под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

Мащабното състезание ще се проведе в столицата между 7 и 13 септември 2017 г., като за участие в него ще пристигнат талантливи младежи от цяла Европа. Инициатор на събитието е президентът на Международната олимпиада по информатика проф. Красимир Манев.

Приемането на такъв важен състезателен форум е от изключително значение за България. Неслучайно именно у нас ще се съберат амбициозни умове в областта на информатиката. През годините българските състезатели по природни науки са се доказали, че са сред най-добрите в света.

По думите на Елена Маринова, която е председател на организационния комитет на EJOI: „България е един от лидерите на всички времена в ранглистата на международните състезания.“. Подобно домакинство ще спомогне за затвърждаване на българските позиции в сферата на световната състезателна информатика, смята още г-жа Маринова.

Европейското състезание ще стане реалност с подкрепата на Сдружението на ръководители на олимпийските отбори по природни науки – СРООПН, и Министерството на науката и образованието. Във връзка с реализацията му се подготвя и учредяването на алумни мрежа от състезатели в олимпиади.

Олимпийската конференция по природни науки и иновации събра състезатели, техните ръководители, учени и спомоществователи. В рамките на два дни те обсъдиха възможностите за още по-висок резултат на българските ученици в специализираните състезания.

Президентът Росен Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев, из-к: СРООПН

По време на срещата президентът Плевнелиев обобщи успехите на българските олимпийски отбори по природни науки за 2016 година. Общо 73 медала са спечелили за страната националните ни състезатели от 14 до 19-годишна възраст. 9 от тях са златни, сребърните отличия са 27, бронзовите – 37, а с почетни грамоти са наградени шестима участници.

Олимпийският ни отбор по астрономия донесе един от последните големи успехи за тази година. На олимпиадата в Индия неговите състезатели завоюваха злато в отборния кръг, 1 сребърен и 2 бронзови медала в индивидуалните кръгове, както и почетни грамоти.

из-к: СРООПН


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!