Хората с увреждания са невидими за голяма част от обществото в България. Малцина от тях могат да бъдат забелязани в ежедневието по улиците, учрежденията, институциите, камо ли на театър или кино. Нуждата от помощта на други хора е огромна – от обслужване на личните нужди, до осигуряване на достъп до света, където да им се даде възможност да покажат своите умения, дарби и таланти. В България има още много какво да се направи за хората със специални потребности.

източник на снимка: http://www.israel21c.org

Затова тази година между 20 и 23 април за първи път в България ще се проведе маратонът ТОМ, обединяващ специалисти в областта на технологиите – инженери, дизайнери, иноватори и хора с увреждания. Името ТОМ произлиза от Tikkun Olam Makers, а изразът Tikkun Olam на иврит означава  “да поправим света, в който живеем”. Целта на маратона е да бъдат създадени различни технологични средства, които да улеснят живота на хората с увреждания и да им осигурят по-голяма независимост в ежедневието. Идеята идва от факта, че самите хора с увреждания познават най-добре своите нужди, а специалистите от различните области на модерните технологии могат да изобретят необходимите им средства. Тези, които искат да вложат уменията си в помощ на хората със специални потребности, могат да се запишат за участие в маратона на http://bulgaria.tomglobal.org, а всеки, който желае да отправи предизвикателство за разрешаване на даден проблем, може да го направи като последва този линк. Регистрациите за участие и предизвикателства се приемат до 6 март. След това организаторите ще сформират екипите според нуждите, по които ще работят.

Източник на снимка: https://static1.squarespace.com

ТОМ– България се осъществява изцяло с участието на доброволци. Те имат нужда от финансова и материална подкрепа, за да покрият разходите си и за да направят средата на маратона достъпна за своите помощници със специални нужди. Може да подпомогнете и да се запознаете отблизо с идеята на организаторите на ТОМ за България от сайта за набиране на средства за кампанията тук.
Видео:


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!