Обичаят Сурва и ромският празник Банго Васил /Василица/ ще бъдат представени в Националния етнографски музей на 21 януари. Събитието е част от кампанията „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“.

Двата празника ще бъдат демонстрирани заедно за първи път у нас с изпълнения на детски фолклорни състави, информират от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН.

Желаещите да се потопят в традициите на вписания в ЮНЕСКО обичай Сурва, могат да заповядат в музея от 11 ч. В малкото фоайе ще се изявят представители на столичната Детска лидерска академия и сурвакарска група „Ликове-лекове“ от град Перник.

Танцьорите от ансамбъл „Рома“ при Народно читалище „Рома-1956“ в София пък ще потопят присъстващите в атмосферата на ромската Нова година. Тяхното представяне ще започне в 12,30 ч.

В съботния ден посетителите на Националния етнографски музей освен с песни и танци ще бъдат запознати и с начина на работа с тъкачен стан. Достъпни за посещение са и изложбите в музея.

Кампанията на Института за етнология и фолклористика с етнографски музей се провежда от миналата година. Тя е дарителска и цели събиране на средства за създаване на модерен образователен център, насочен към опознаване и съхранение на традициите. В него деца от различни възрасти ще учат и творят чрез игра, ще правят връзка между отделните училищни дисциплини по лесен и забавен начин. Също така тук те ще усвояват българските занаяти и народни изкуства.

Коледно ателие в музея, сн.: ИЕФЕМ

Коледно ателие в музея, сн.: ИЕФЕМ

По думите на г-жа Мария Стоименова от фондация „Гюлчай“, която е партньор в кампанията, децата трябва да изживяват детството си пълноценно, докато учат, творят и играят. Именно по този начин може да бъде прекратена ромската традиция за ранна женитба и раждане на деца още в тийнейджърска възраст, смята г-жа Стоименова.

Образователният център ще се помещава в три помещения на Националния етнографски музей и може да бъде посещаван от всеки. За подготовка на залите и оборудване са необходими 100 хил.лв. Предвижда се закупуването на фурна за печене на хляб, грънчарско колело, пещ, както и на интерактивна табла и пособия, с чиято помощ децата ще учат по-бързо и с интерес.

Входът за представянето на двата обичая на 21 януари ще бъде 5 лв. за възрастни и 2 лв за деца. Събраните средства също ще бъдат използвани за бъдещия център.

Повече информация за дарителската кампания ще получите от сайта на ИЕФЕМ-БАН.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!