За да е в добро състояние една реколта, то преди това е важно различните видове почви да осигуряват предпоставки за плодородие. Важно е да няма замърсяване на почвите, както и да се използват подходящи обогатители за почва, субстрати и вещества, които ги подхранват .

Добрата новина,  свързана със земеделието и осигуряването на основни ресурси за българската икономика, е фактът, че пшеницата тази година също е в отлично състояние. Близо една четвърт от засятата през есента пшеница в Добричка област е в много добро състояние. Това се дължи и на качеството на почвата в този регион.

Изследване от миналия месец, организирано от комисия, в която участват експерти от ОД „Земеделие“, представители на Растителна защита и учени от Добруджанския земеделски институт, показва, че 70 % от посевите се развиват добре, а едва около 5 % бихме могли да категоризираме като лоши.

Фактът, че през март имаше ниски температури е благоприятен, тъй като те са попречили на болестите да се развият в посевите. Близо 1 млн. 325 хил. дка са площите с есенни култури в Добричка област. От тях почти 1 млн. 200 хил. дка са посевите с пшеница, 56 000 дка с ечемик и почти 72 000 дка с рапица. Въпреки валежите през есента и зимата, отново е установена недостатъчно количество почвена влага, подчерта проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт. На този етап са необходими дъждове както за доброто развитие на житните култури, така и за пролетната кампания, през която се залага новата реколта от царевица и слънчоглед.

Житните култури са във фаза братене, започнало активно с повишаване на температурите. Притесненията на стопаните бяха свързани с късната сеитба на есенниците, която продължи и през ноември 2021 г. През есента първо сушата, а след това обилните валежи стопираха кампанията. Предсеитбените обработки на почва в Добричка област се забавиха в очакване на жадуваната влага, а после пък заради валежите стана почти невъзможно сеялките да влязат в полетата. Така сеитбата на пшеница продължи до края на ноември.

Към този момент прогнозите са, че част от продукцията в България ще се оскъпи, поради войната в Украйна и драстичното поскъпване на някои ресурси. Вече торовете, субстратите и другите „помощни средства“ в отглеждането на растения, посеви и всякакъв тип зърнени култури, са поскъпнали значително. Въпреки тези негативни събития, важното е, че българските почви са в добро състояние, – това е новина, даваща очаквания за успешен сезон с богата реколта.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!