Планинската спасителна служба във Враца получи над 10 000 лева под формата на дарения в рамките на 1 ден. Следващият ден сумата вече беше удвоена, а дарителите са от цялата страна. Въпреки, че всичко произхожда от кражбата на екипировката, с която отрядите спасяват бедстващите хора в планината, то факт е, че са стотици хората, които искат да помогнат на ПСС.

Освен физически лица, на тази кампания помагат и фирми, които се чувстват социално отговорни. Това споделя Емил Нешев, директо на планинската спасителна служба към БЧК, който 25 години работи на терен като планински спаситела, а общо от 32 години е в планината под една или друга форма.

Структурата на планинската спасителна служба е изградена предимно от доброволци, които знаят какво е да бедстваш в планината, но имат уменията и опита, с който могат да помогнат в такива ситуации. Към момента има около 500 доброволци и 50 щатни спасители, даващи нощни дежурства и поддържащи системата на ПСС за своевременно реагиране.

Статистиката за 2021-ва година е, че всичките тези добри хора, наричани от нас „спасители“, са участвали в 152 акции във високите части на планината, като са помогнали на 157 души. В ски зоните пък са помогнали на внушителната бройка от 1499 души.

Директорът на ПСС споменава, че добрата екипировка и оборудване са важни, но най-важният уред, който един планинар трябва да ползва, е „уредът между ушите“. Споменава, че е полезно участието на курсове за поведение в планината, лавинна безопастност и други, които да дадат полезни знания на планинските любители.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!