За девета поредна година гордо бе развят българският флаг над село Гара Бов.

Знамето е дълго цели 80 метра и гордо се извисява на скалите в софийското село за всеки национален празник, разказва шивачката Роза Гекова от „Дибико“.

Шивашкото ателие „Дибико“ е едно от най-големите в София и единственото, което работи изцяло с хора с увреждания. Роза Гекова споделя, че в началото е изпитвала трудности и притеснения, но сега с голямо удоволствие твори с колегите си. Родното място на шивачката е село Гара Бов и затова с гордости огромно желание е приела предизвикателството да шие знамето в партньорство с инициативни млади хора.

„Знаете ли, че българската армия е единствената сила в света, която никога не е губила флаг, въпреки многобройните битки, които е водила? Нито един музей в света не може да се похвали, че притежава българско бойно знаме. След Освобождението страната ни е губила битки, но никога армията ни не е позволявала да бъде пленено наше знаме. Българските офицери винаги са намирали начин да го запазят и много пъти с риск за живота да го занесат до столицата“, разказват авторите на проекта.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!