Църквата „Св. Николай“ в град Клисура, която е предизвестила Априлското въстание, е обновена с доброволчески труд. Нколко доброволци от града са ремонтирали камбанарията, която се е нуждаела от спешен ремонт, а в малкия параклис към храма са поставени нови икони, съобщава karlovopress.com.

Николай Николов стопанисва параклиса в двора на църквата Св. Николай вече 10 години. Акцията е започнала преди 5 години с набиране на средства. Първо е бил извършен ремонта на камбанарията, изградена е и чешма в двора на църквата, пише изданието.

„Куполът беше пробит, а и кръстът заплашваше да падне, защото основата му беше изгнила. Направихме ремонт и го възстановихме. Тряваше да изградим специално скеле, за да може да се работи удобно и безопасно.Това беше по-трудно, отколкото самото възстановяване на самия кръст“, казва Николай Николов.

На най-горния ред в иконографската композиция на малкия параклис има нови 15 икони. „От двете страни са 2 по 6 на дванайсетте апостоли, а в средата имаме един малък Деисис, който изобразява Исус Христос, св. Богородица и св. Йоан Кръстител. Реставрирането и изографисването на иконите е на Стефко Айенски, който е реставратор и зограф на икони“, уточнява още Николай Николов. Църквата „Св. Николай“ в Клисура е била изградена в началото на 19 век. Тя е ценен обект в националната ни история, не само защото от нея е било предизвестено Априлското въстание, но и защото Васил Левски я е посещавал.

Екипът от доброволци се надява в бъдеще, при наличие на средства, да бъде изографисана още една икона „Възкресение“, която да бъде поставена на долния етаж на храма, където се съхраняват костите на част от клисурците, избити при потушаването на Априлското въстание.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!