Крепостта Хоталич край Севлиево получи награда за исторически обект, който успешно е превърнат в туристическа дестинация. Отличието за Община Севлиево дойде по време на Международната туристическа борса „Ваканция и спа експо“, която се проведе за 34-и път в София.

Местната управа заслужи златен приз за това, че в продължение на десетки години работи в посока на възстановяване на известната средновековна крепост. Тя системно насочва средства за археологически проучвания, облагородяване и реставрация на туристическия обект, като същевременно предлага професионално обслужване на посетителите.

Кметът на Севлиево д-р Иван Иванов получи отличието „Исторически обект, превърнат в туристическа атракция“ за 2016-а година на официална церемония в столицата от Витан Иванов, председател на Съвета по туризъм. Така старовизантийският и средновековен град Хоталич застана редом до Цари Мали град, който също е сред призьорите през годините.

златен приз Хоталич

сн.: Община Севлиево

Над 4 милиона лева са направените инвестиции в развитието на крепостта през последните няколко години. Те са предоставени по ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 г., която е съфинансирана от Европейския съюз и от държавния бюджет. По проект „Осигуряване на достъп и социализация на средновековен град и крепост Хоталич“ са извършени множество дейности по реставрация и консервация. Възстановени са източната, западна и северната порти, крепостна кула, както и три църкви и средновековни къщи. За удобство на посетителите са изградени места за отдих, информационен център, обектът е снабден с електричество и панорамни прожектори. От Община Севлиево съобщават, че в момента тече подготовка на нов проект за Хоталич, който още повече ще доразвие старината в привлекателно място за посещение.

Севлиевската крепост е датирана към V-VI век, когато възниква като военно укрепление върху хълмиста местност, намираща се на около 4 км от днешния град Севлиево. Строежът на укреплението е по времето на византийския император Анастасий и е предизвикан от зачестилите нападения на прабългари и авари. Крепостта е възстановена от бълагрите през Х век.

Истински разцвет на този крепостен град настъпва в края на XI – XIII век. Въпреки че в този период българската държава е под византийска власт, животът в Хоталич продължава естествения си ход. Специалистите са разкрили досега около 90 жилищни и стопански постройки на територията на крепостта и в подножието й. Във всеки от обособените квартали е имало християнска църква. В средата на XIII век Хоталич е нападната от татарите и понася големи щети, от които така и не се възстановява напълно.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!