Сдружение БГ Бъди активен и Аварийно спасяване Пловдив разчистиха огромно количество отпадъци от труднодостъпно дере по пътя за село Лилково, намиращо се в близост до град Пловдив. Почистването на нерегламентираното сметище е в партньорство с Община Родопи и КМД Пловдив. Инициативата е част от програмата Място Българиякоято се осъществява с подкрепата на фондация Кока-Кола.

Това не е първата такава акция на организаторите от БГ Бъди активен. През 2020-а година благодарение на “Партньорство за красива и чиста България“, част от Място България, бяха извозени над 110 тона отпадъци от нерегламентирани сметища в различни градове от цялата страна (Пловдив, Варна, Шумен, Добрич и Силистра), отново в партньорство и с подкрепата на местната власт и колекторските фирми. Подобни акции целят да се привлече вниманието към проблема с дългогодишната практика на ползване на горите, реките, полетата и като цяло природата и околната среда, като сметище. Както и да се подбуди и провокира вниманието към тези, които хвърлят отпадъците си и замърсяват. Изключително наложително е последните да се замислят и да потърсят по-адекватни и законови алтернативи за отпадъците си.

Според сдружението това обединение на секторите показва, че нещата могат да се случват само когато осъзнаем нашата роля и работим заедно. БГ Бъди активен работи и в посока осъзнаване на личната на всеки гражданин, споделената отговорност на бизнес и администрация и повишаване нивото на информираност относно права и задължения на всеки един сектор.

За “Място България”

“Място България” е дългосрочна програма на “БГ Бъди активен” за промяна на публичните пространства в малки и големи населени места чрез активизиране на местните общности, използвайки подхода на т.нар. placemaking (местоправене). От 2017 г. досега благодарение на програмата са обновени места в 23 селища в цяла България. Част от “Място България” бяха и дейностите от платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ за чиста Европейска столица на културата 2019. През 2020 г. дейностите на “Място България” обхващат няколко града чрез инициативата „Партньорство за красива и чиста България“. Сред дейностите, които се случиха през годината, бяха обучения на доброволци, съвместни инициативи с жителите и местните власти за облагородяване на публични пространства и активизиране на местните общности, почистване на градски зони и зони край водни басейни, работилници за рециклиране и др.

Снимков материал: „БГ Бъди активен“


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!