Еуфорията от това да си останем вкъщи заедно с най-близките ни хора отмина по-бързо, отколкото очаквахме. Това да прекарвате цялото си време с един и същи човек може много бързо да се превърне в предизвикателство и в игра на нерви, ако не сте свикнали да сте толкова често заедно. И в това няма нищо странно. Когато работим и/или ходим на училище/унииверситет, то прибирайки се вкъщи, ние имаме нещо, което да споделим с любимия човек и разговорът да потръгне. Но стоенето у дома (и то не по хубав повод) и липсата на други контакти не ни предлагат никакви нови изживявания, а само поводи за спречквания. Или пък не съвсем? Книгите и филмите са утехата на повечето хора през последната година. И днес ние отново ще ви напомним, че четенето може и трябва да е вашият “спасителен пояс”, когато ви се струва, че напрежението между вас взима връх.

Може ли литературата да промени нещо?

Отговорът на този въпрос е категорично “Да!”. Разбира се, четенето е процес, емоция и преживяване, резултатите от което няма да видите в минутата, в която затворите дадена книга. За да “усвоите” написаното, то трябва да мине достатъчно време, през което да помислите над всичко научено. Понякога не е нужно да търсим твърде сложни заглавия със завъртяни и объркани сюжети, за да открием нещо ценно в тях. Напротив, често истински важните уроци за живота се крият в простичките истории, които ние забравяме да оценяваме. Пример за това е “Човек на име Уве” от шведския писател Фредрик Бакман – роман, който на пръв поглед няма да ви впечатли с историята си. Но след прочитането му ще се сгушите в любимия човек и ще цените всяка секунда от времето си заедно, защото никога не знаете колко още ви е отредено.

Когато говорим за любов…

Когато любовта е жива, тя може да преодолее всички граници – географски, времеви и пр. Доказателство за силата на споделеността е книгата на Елиф Шафак “Любов” – творба, която преплита две на пръв поглед толкова различни истории, които обаче се оказват по-свързани една с друга, отколкото можем да си помислим. А какво ги свързва? Любовта и силата, която тя има, когато ѝ позволим да я разгърне. Когато си говорим за любов, няма как да не споменем и някои от вечните класики, в които любовта е разгледана във всичките ѝ възможни форми. Такива са “Великият Гетсби” и “Брулени Хълмове” – книги, в които до ден-днешен можем да намерим вдъхновение. 

Ако всичко казано до тук не е по вкуса ви, то има нещо, на което повечето от вас едва ли ще устоят. Да, говорим за пътуване! Но как да пътувате по време на пандемия? С помощта на книга! Обиколете всички “101 романтични места в България”, пренесете се мислено на тези от тях, които най-много ви допадат и си набележете дестинации, които да посетите при първа възможност. Така ще се влюбите не само в местата, но и в идеята за общите преживявания, които те ще ви дадат.

Започнете от себе си!

Често хората се опитват да решават даден проблем, без да разбират, че той всъщност е следствие от нещо съвсем друго. Нагласата към връзката, в която се намирате, е изцяло отражение на възгледите, които имате за живота. Затова в нашите седем предложения своето място намират и няколко книги, които безспорно имат потенциала да променят виждането ви за нещата: 

 

  • За бавното живеене и насладата от живота” е книга със собствено темпо, която ще ви накара и вие за малко да спрете на пауза. Посредством истории, разказани от различни автори, тези 250 страници ще ви припомнят, че истинската наслада от живота се крие в това да не бързате – никога, с нищо и никога; да усещате всяко нещо, което ви се случва, за да може да го запомните не само като спомен, но и като емоция.

 

  • Нареждан сред “най-значимите съвременни мислители”, Джордан Питърсън ни предлага “12 прости правила за живота”, които не се вписват в класическата визия за книга за личностно развитие. Написаното от него се фокусира върху простичките неща, до които човешката мъдрост е стигнала през годините, които имат силата да ни направят по-свободни и по-щастливи. Той излага различни разсъждения за света, за човешката природа и за някои процеси в обществото, които колкото повече познаваме, толкова по-добре бихме могли да усвояваме.

 

Книгите имат неповторима сила да ни въздействат, когато им позволим да го направят. Отдайте се на магията на думите и сами ще се изненадате от резултата. 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!