Знаете ли, че наименованието велосипед произлиза от латинската дума velox – „бърз“ и pedis – „крак“ и френската дума bicyclette. Значението ѝ е превозно средство, което се кара с крака и има няколко колела. Колелото е страхотна и екологична алтернатива на ходенето на работа с кола. Освен това, така се грижиш за тялото и външния си вид, защото чрез колелото се  упражняват всички мускулни групи на тялото. Пък и колоезденето носи по-добро и ведро настроение! 

Българско изобретение покори целия свят. “Халфбайк” (полуколело) е велосипед, който се кара в изправено положение на тялото. Триколесният “Халфбайк” комбинира ползите от бягането и колоезденето, като до голяма степен избягва рисковете от физически травми. Велосипедът няма седалка и спирачки. Колоездачът стои изправен, а посоката на движението идва от тежестта на тялото му, с помощта на педали и верига. Предимство на „Халфбайк“ е неговият размер, защото тежи малко повече от 9 кг,  достатъчно е компактен, за да може без проблеми да се превозва в градския транспорт, а при по-големи разстояния, да се носи на рамо и да не ви заема излишно място на работа или вкъщи.

В ефира на Радио София Мартин Ангелов разказа, че идеята за изобретението е от 2010 година.

„Тъкмо бях завършил “Архитектура” и тогава бяхме амбицирани да участваме в разни конкурси и един от тях беше на велосипедна тематика в Сеул.”

Повечето хора се бъркат от това, че прилича на колело и като се качат на него очакват да се държи като нормално колело, но идеята му е, че с цялостния баланс на тялото се управлява, което е изцяло ново умение, което се изгражда от нулата”, казва също Мартин.

Фирмата разработва и пуска първия модел – „Halfbike 1“ през на 2014 година. След първата серия през следващата година се появява и втората, значително усъвършенствана модификация „Halfbike 2“. Разликата е в променената визия с извита напред рама. Освен увеличеното удобство на управление това позволява моделът да се направи сгъваем до по-компактни размери. През 2019 година на пазара излиза и „Halfbike 3“. При него са добавени нов вид дискови спирачки и четири скорости.

Снимка: Halfbikes


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!