Какво всъщност представлява Opencellular? Това е open-source платформа за достъп до безжичен интернет на отдалечени места по света. Устройството е с размера на кутия за обувки и може да осигури интернет в радиус от 10 километра за около 1500 души. Опциите за безжична връзка варират от 2G до LTE.

Знаете ли, че според данни от края на 2015 година 4 милиарда души по света нямат достъп до интернет, а 700 милиона живеят извън обхвата на интернет клетките? Осигуряването на интернет връзка в някои региони среща трудности като прекалено скъпо оборудване, липсваща инфраструктура, инсталационни проблеми поради отдалеченост и т.н. При внедряването на клетъчна мрежа в отдалечен район разходите по изграждането на нужната инфраструктура надвишават в пъти стойността на самата клетъчна точка за достъп, затова и редица интернет доставчици изпитват затруднения да изградят такава мрежа.

Facebook инженерът Кашиф Али пише по темата: „С Opencellular искаме да изградим достъпна нова технология, която ще увеличи капацитета и рентабилността за операторите, тъй като ще улесни достъпа до интернет там, където мрежите нямат обхват.“ Така и крайният потребител ще остане доволен.

OpenCellular Фейсбук

източник:code.facebook.com

Началната версия на Opencellular софтуерната платформа ще бъде на разположение от това лято, в момента в централата на Фейсбук се тестват кутиите. Замисълът, както беше споменато, е софтуерът да бъде с отворен код. Използваните хардуерни елементи за кутията ще са евтини, широко достъпни, енергийно ефективни и произведени от местни ресурси.

Да припомним, че миналия месец ООН прие резолюция, според която ограничаването на достъпа до интернет е нарушение на основно човешко право. Тя няма юридическа сила, а е по-скоро от препоръчителен характер, но в нея силно се осъждат правителства, които умишлено ограничават достъпа до глобалната мрежа на своите граждани. С Opencellular този достъп ще става все по-възможен дори да си накрая на света.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!