Ценна колекция от книги и периодика на Шуменската библиотека вече е на разположение на читателите онлайн

Над 580 тома редки старопечатни издания и архиви на местни видни личности пусна в мрежата РБ “Стилиян Чилингиров“. Книгите са достъпни от тази година през сайта на библиотеката, където е обособен раздел „Дигитална библиотека“.

Библиотечните колекции, до които има дистанционен достъп, са: архивни документи и снимки, възрожденска литература и периодика, редки и ценни издания, краеведски книги, местна периодика. Състоянието на част от тях е много влошено и единственият начин да достигнат до по-широка публика е да бъдат дигитализирани.

Дигиталната библиотека съдържа 208 документа, 198 книги и 5 периодични издания. Сред най-старите печатни издания е латинският документ Historia sacrorum a B. Luthero emendatorum на Philipp Friedrich Hane. Той е издаден през далечната 1729 г.

Внимание заслужават и редки славянски печатни книги на различна тематика от 15-19 век. Запазени за бъдещите поколения са множество печатни издания и ръкописи от Българското възраждане, както и бройки от 73 местни вестника, издавани в периода 1878-1947 г.

стари книги

стари книги, сн.: Pixabay

Ценните колекции дават обстоен поглед върху културата, интересите и живота като цяло на нашите сънародници от миналото.

Дигиталният архив и виртуалната библиотека на РБ „Стилиян Чилингиров“ са резултат от проекта на Община Шумен „Опазване на исторически документи“. Неговото изпълнение започва от 2006 г. по Програмата за подкрепа за малки проекти на Корпуса на мира – SPA. Средствата за реализацията й са осигурени от Американската агенция за международно развитие. 

Шуменската библиотека е четвърта в страната по богатство на фонда. В нея се съхраняват 773 хиляди библиотечни единици.

През изминалата 2016 година се отчита ръст на читателите, съобщава директорът на институцията Росица Добрева. 5500 са редовните читатели, които ползват услугите на библиотеката, като 1600 от тях са на възраст до 14 години.

Г-жа Добрева споделя, че завръщането на учениците в библиотеката е осезаемо и затова през настоящата година се планира оформянето на специална зона за тях.

Библиотечният фонд е обновен с 9000 издания, а 3000 тома са били дарени през годината от шуменци.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!