150 хиляди лева ще предостави Община Бургас за талантливи деца, живущи на територията на общината, през настоящата година. Програмата „Бургаски деца“ се осъществява за първа година. Целта й е да бъде в подкрепа на способни ученици, изявяващи се в областите наука, изкуство и образование, разбираме от местната управа.

С новата общинска програма Бургас ще „инвестира в моженето и самочувствието на следващите поколения“, заявиха на пресконференция по темата зам.-кметът Йорданка Ананиева и председателят на Комисията по култура към Община Бургас Веселин Пренеров. Бюджетът за изпълнение на новата инициатива ще се гласува ежегодно от местния общински съвет.

стипендии Бургаски деца

сн.: Община Бургас

Предвидени са четири вида финансови стимули. За стипендия „Бургаски деца“, която ще се изплаща ежемесечно в продължение на една година, ще кандидатстват победители в олимпиади по различни дисциплини. Общинско финансиране ще се отпуска и за транспортни разходи на деца, които ще участват в международни конкурси и състезания. Третата стипендия ще бъде под формата на еднократна награда за значими постижения, а четвъртата – „Ученик на годината“, ще се връчва в няколко категории на празника на града.

Учениците, които ще имат право да кандидатстват за някоя от изброените финансови помощи, са от първи до дванадесети клас. Те трябва да са спечелили първо, второ или трето място на местни, национални или международни прояви, които ще бъдат изброени в списък. Всеки кандидат може да получава само една от стипендиите и то в случай, че не получава държавна такава за изявени ученици.

Експертна комисия, назначена със заповед на кмета Димитър Николов, ще управлява разпределението на парите по програма „Бургаски деца“. В нейния състав ще влизат общински съветници и служители на местната управа.

Повече подробности относно кандидатстването за общинските стипендии и пълен списък с проявите, за които ще се присъждат, ще бъдат обявени на 15 април в сайта на Община Бургас. Тогава ще бъде оповестен и размерът на всяка от стипендиите, с които Община Бургас ще стимулира местните таланти да развиват уменията си и да постигат все повече успехи.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!